27.09.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Новият щам на английския вирус е у нас, убедени здравните власти

Няма начин новият вариант на коронавируса да не е влязъл в България вече. Вероятно е под 1%. Мнението е на държавния главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
Редовният брифинг на Националния оперативен щаб въпреки отчитането на положителни резултати от мерките и развитието на епидемията у нас, бе посветен на предупреждението, че трябва да останем внимателни и в готовност да посрещнем една нова вълна на епидемията.
Кунчев заяви, че ситуацията във Великобритания рязко се е променила и концентрацията на новия щам е 75% при положение, че е била 10-15%.
Той отбеляза, че вариантът измества бързо класическия вариант и затова не е добре да има крайно разхлабване на мерките у нас. Кунчев обясни, че има тенденция за намаляване на хоспитализираните и смъртните случаи у нас, но това не бива да ни успокоява.
В Европа са притеснени от новия вариант и ситуацията във Великобритания, Ирландия и Нидерландия.
Фонът в България е оптимистичен, но в Европа е неоптимистичен, каза Кунчев. Той добави, че снощи е имало заседание на европейско ниво с участието на Урсула фон дер Лайен и директорката на Европейската агенция по лекарствата.
Той подчерта, че колегите му от Европа са притеснени заради бързо разпространение на новия щам и даде за пример Англия, където за месец заразените са вече 75% от 10%, ситуацията е такава и в Ирландия, където за 3-4 месеца заболелите са се увеличили от 2% на 40%. Подобна е картината в Нидерландия.
По думите на Кунчев, новият щам не води до по-тежки заболявания, но се разпространява по-бързо – между 10 и 100 пъти по-голяма заразността.
Доказано новият щам е в България, макар под 1% – 10 заразяват между 5 и 10 души, очакванията са вълната от Великобритания да се случи в Европа.
В тази връзка националният здравен инспектор съобщи, че тази вечер на предстоящото заседание на ръководителите на страните-членки на ЕК ще се обсъди разпространението на новия щам, ускоряване на процеса с ваксините.
Ангел Кунчев не е оптимистичен за мерките, макар да отбеляза, че сме в „чудесна ситуация“. „Но ако избързаме и преминем към крайно отслабване на мерки, много бързо ще се сблъскаме отново с висока заболяваемост“, каза той.
„Вирусологична лаборатория на „Пирогов“ е доказала, че новият щам на коронавируса вече е в България“, обяви директорът на института Асен Балтов.
Той съобщи, че преди повече от месец при проби на човек, заразен с коронавирус, имало липса на един ген – изследването не отчитало наличие на S-ген. Това вече се случвало всеки ден, което доказвало, че новият щам вече е у нас и „набира скорост“.
Шефът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски е категоричен, че все още няма доказателства за наличието на новия вариант на коронавируса в страната.
По негово мнение обаче при силно завишена заразност на вируса неминуемо се стига и до по-висока смъртност, защото рязко се претоварва здравната система.
Относно новия щам шефът на ВМА каза, че репродуктивното число в момента е 0,78. Сметката е, че ако се умножи по 7, ще се види какво ще бъде заразяването с новия щам, а то „ще е голямо и заради изчерпване на здравните ресурси загубите ще са много по-тежки“.
Затова за разхлабване на мерките, според Мутафчийски трябва да се говори внимателно и да се смята точно.
Мутафчийски изведе изчисления, според които ограничителни мерки са дали резултат към четвъртата седмица, въпреки очакванията това да стане между втора и трета седмица. Според данните, смъртността сега е около 9 пъти по-висока, отколкото е била на 1 октомври.
news.bg

Print Friendly, PDF & Email