19.08.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Новият премиер на Казахстан Смаилов поиска засилен контрол върху религиозния екстремизъм

Правоохранителните органи са задържали в град Алмати 1678 участници в незаконни акции, мародерства и други престъпления
Новият премиер на Казахстан Алихан Смаилов възложи на Министерството на вътрешните работи да засили контрола върху разпространението на оръжие и разпространението на религиозен екстремизъм, както и до седмица да бъдат внесени в правителството предложения за укрепване на специалните части на МВР и Националната гвардия. Това съобщи ТАСС.
На 2 януари в редица градове на Казахстан се проведоха протестни акции, които за няколко дни прераснаха в бунтове и погроми. Те бяха придружени от атаки срещу полицейски, военни и правителствени власти в много градове на страната. Хиляди хора бяха ранени, а броят на загиналите все още не е окончателно уточнен.
След призива на президента Касим-Жомарт Токаев, страните от Организацията на Договора за колективна сигурност изпратиха миротворци в Казахстан.
От 5 януари в републиката е в сила извънредно положение.
Правоохранителните органи на Казахстан са задържали в град Алмати 1678 участници в незаконни акции, мародерства и други престъпления. Иззети са 36 единици огнестрелно оръжие и 1476 боеприпаси, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на правоохранителните органи на града.
Същевременно Арапет Макарчан, ръководителят на миротворците от Армения в съвместните сили на Организацията на договора за колективна сигурност, изпратени в Казахстан, заяви, че тяхната основна мисия е била да не допуснат терористи да отровят водопровода в Алмати, който се явява стратегически обект.

Print Friendly, PDF & Email