29.09.2023

Новият премиер на Великобритания Лиз Тръс обеща да „избяга от бурята“ на кризата

Имам смел план, който да засили икономиката чрез намаляване на данъците и реформи, който ще позволи на бизнеса и инвестициите да растат, заяви новият британски министър-председател
Новият премиер на Великобритания Лиз Тръс обеща да „избяга от бурята“ на икономическата криза и да възстанови Великобритания. В първата си реч, след като бе официално назначена на поста, тя направи обръщение на Даунинг стрийт.
Икономиката, енергетиката и здравните грижи са трите приоритета, които очерта Лиз Тръс в първото си обръщение като премиер на Великобритания.
„Първо ще направя така, че Великобритания да заработи отново. Имам смел план, който да засили икономиката чрез намаляване на данъците и реформи. Ще намаля данъците, за да възнаградя трудолюбието, което ще позволи и на бизнеса и инвестициите да растат. Мисията на моята реформа е Великобритания да работи, гради и просперира“.
Минути след спирането на изсипалия се над Лондон проливен дъжд и пред събралите се пред официални вход на Даунинг Стрийт 10, Тръс обеща да се справи с непосилните сметки за енергия, като пое ангажимент да предприеме действия за това още през тази седмица:
„Ще се погрижим за това хората да не се сблъскват с непосилните сметки за енергия. Ще се погрижим за това да бъдат построени болници и пътища. Ще се справя с енергийната криза, предизвикана от войната на Путин. Тази седмица ще предприема действия, за да се справя със сметките за енергия и да подсигуря нашите бъдещи енергийни доставки“.
Тръс обяви и намеренията си за здравна реформа, като свой трети приоритет:
„На трето място ще се погрижа хората да могат да си записват без проблем часове при лекаря и да получат здравните услуги, от които се нуждаят. Ще стабилизираме нашите здравни услуги. Като акцентираме върху икономиката, енергетиката и здравните услуги ще подсигурим на страната ни пътя за дългосрочен успех“.
По-рано 47-годишната бивша министърка на външните работи, която е и четвъртия премиер от Консервативната партия за последните шест години, пое властта след не съвсем традиционна церемония, провела се извън Бъкингамския дворец.
Тя получи одобрението на Елизабет Втора, която ѝ възложи съставяне на правителство. Заради проблемите с придвижването на кралицата ритуалът се състоя в имението ѝ Балморал в Шотландия, където Борис Джонсън подаде оставка след 1 139 дни на поста, а Лиз Тръс бе назначена.
Куази Куартенг ще е финансовият министър в новото британско правителство, обявиха от Даунинг Стрийт 10.
През последната година и половина Куартенг бе министър на енергетиката. На новия си пост той ще е човекът, който ще трябва да помогне на премиера Лиз Тръс да изпълни обещанието си към британците да се справи с „непосилните енергийни сметки“.
Джеймс Клевърли ще ръководи дипломацията на Обединеното кралство. Пред агенция Ройтерс той подчерта, че Лондон трябва да продължи да оказва твърда подкрепа на народа на Украйна и нейния президент Володимир Зеленски, както бе при управлението на доскорошния премиер Борис Джонсън.
Медиите отбелязват, че за първи път в историята няма бял мъж на някой от водещите постове в управлението на Великобритания. Куартенг, чиито родители са имигранти от Гана, и Клевърли, чиято майка е от Сиера Леоне, са първите чернокожи начело на финансовото и външното ведомство.
Родителите на новия министър на вътрешните работи Суела Бревърман са дошли на Острова преди 60 години от Кения и Мавриций.

Print Friendly, PDF & Email