08.05.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Новите депутати се заклеха в старата сграда на Народното събрание

Отсъстващите народни представители заради COVID-19 положиха клетва дистанционно, сред тях бе и лидерът на “Има такъв народ“ Станислав Трифонов

Новоизбраното 45-о Народно събрание се събра на първото си заседание от 9 ч. вчера в старата сграда на парламента на пл. „Народно събрание” №2.
Съгласно Конституцията първото заседание на новия парламент се свика с указ на президента Румен Радев и беше открито от най-възрастния присъстващ народен представител в Народното събрание, чийто състав беше определен от суверена на изборите, проведени на 4 април – 79-годишната Мика Зайкова от „Има такъв народ”.
От мястото на председателя на НС Зайкова направи проверка на кворума в пленарна зала. Поради липса на електронна система това се случи по старомодния начин – Мика Зайкова четеше по списък имената на депутатите, които пък отговаряха с „Тук”, когато чуеха името си.
„Уважаеми дами и господа, парламентарното заседание ще се предава пряко по БНТ и БНР, затова ще помоля за усмивки и радост. Нека народа да види, че депутатите в 45-о НС са хора с чувство за хумор. Неумолимият ход на времето ми даде привилегията да открия 45-о НС и дано да бъда добра орисница”, таза започна словото си Мика Зайкова, което предизвика аплодисменти от страна на народните представители.
„България е минала през много съдбовни премеждия, но винаги е възкръсвала, защото нашият мъдър народ винаги е намирал пътя към възкресението
На 4 април народът ни изпрати в тази зала с една единствена заръка – промяна.
Тази промяна, която ще извади България от всички последни места в ЕС. Всички имаме една обща цел – просперитетът на България и мястото и в европейското семейство. Не забравяйте кой и за какво ви е изпратил тук”, каза тя.
След това народните представители произнесоха своята клетва: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се”.
Последва вземане на решение за дистанционно участие по електронен път, включително и полагане на клетва на народни представители поставени под изолация или карантина заради COVID-19. Карантинираните депутати също положиха клетва и прозвуча химнът на Република България, а след него и този на Европейския съюз.
Лидерът на „Има такъв народ” Станислав Трифонов също положи своята клетва онлайн, тъй като е под карантина заради COVID-19.

Червената пътека беше сгъната, какво ще стане с обещанията?
С минаването по традиционната червена пътека и след задължаващата клетва, че „ще спазват Конституцията и законите на Република България и във всичките си действия ще се ръководят от интересите на народа” на 240-те народни избраници – нови и стари лица, започна работата си 45-ото Народно събрание. От ГЕРБ акцентираха, че парламентът не е шоу. В позицията на останалите групи акцентът беше върху промяната – промяната на досегашния модел на управление на страната. Сред първите искания беше това за промяна във ваксинационния план за по-голяма негова ефективност. Както предварително анонсираха, от коалиция „БСП за България” внесоха промени в Закона да публичните финанси, за да не може само с министерски постановления, без санкцията на Народното събрания, да се разпределят средства от държавния бюджет. От групата на коалиция „Изправи си! Мутри вън!” внесоха проект на решение за създаване на Комисия по ревизията, която да провери управлението на Бойко Борисов. Депутати казаха още, че настояват за изслушване на Бойко Борисов за Плана за възстановяване и устойчивост, който също да бъде обсъден в Народното събрание и приет от него.
Червената пътека беше сгъната, какво ще стане с обещанието за промяна, за отговорност пред гражданите, които живеят и се опитват да оцеляват в здравна, икомическа и социална криза, зависи от народните представители и от волята им да излъчат стабилно правителство, макар и с ограничен хоризонт. Ние, които отидохме да избирателните урни без червена пътека и с маски, заслужаваме отговорно управление.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email