27.11.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Не очакват проблеми с отоплението на шуменските училища и детски градини

Ако цените на енергоносителите не се скочат с повече от 50%, спрямо сегашните, отоплението на шуменските училища и детски градини през тази зима е подсигурено. Това увери на пресконференция днес заместник-кметът по образование на Шумен Найден Косев.
Всички 16 училища в града, както и градините, се отопляват на газ. Косев обясни, че училищата разполагат с необходимите средства да плащат горивото. Справката към края на юли е показала, че училищата са изразходвали едва 50% от отпуснатите им средства за издръжка, а градините – 54%. Това дава основание да се смята, че те могат да си позволят и евентуални по-високи цени на газа.
„Алтернатива при тях е почти невъзможна. От всички училища не повече от 3 или 4 имат осигурено ниво на климатизация чрез електричество. Останалите имат, но частично – отделни класни стаи. Трябва да се има предвид и че много от инсталациите са на над 50 години и те, ако се натоварят, ще бъдат опасни“, каза Косев. Засега изобщо не е обсъждан вариантът за дистанционно обучение в електронна среда.
„Статистиката във финансовата област обаче показва, че при сегашното ценово изражение на енергоносители, стоки и услуги, ние бихме могли плавно и спокойно да приключим бюджетната година без сътресения. Ако обаче ръстът на цените приближи 50%, това означава, че ние трябва да ангажираме други ресурси, тоест ще има проблем. Най-правилното в такъв случай ще е държавата да реагира през министерството на финансите и министерството на образованието, за да се компенсира този недостиг, каза Найден Косев.
В училищата и градините в селата от общината, които са на твърдо гориво и на газьол, проблеми не се очакват.
През лятото в училищата са направени основни ремонти за 1,607 млн. лв. – държавни средства, както и текущи ремонти за 266 хил. лв., осигурени от местния бюджет.
Осигурен е безплатния транспорт до средищни училища и до училища в Шумен на 680 ученици.
Тази есен 19-те училища в община Шумен се очаква да приемат 8190 ученици в 353 паралелки от 1 до 12 клас. Записаните до момента първокласници са 735 в 33 паралелки. Спрямо миналата година, те са с 26 по-малко.

Print Friendly, PDF & Email