16.04.2024

Не обявиха грипна епидемия във Варна

Засега няма да обявяват грипна епидемия в област Варна.
Това обяви директорът на РЗИ доц. Цонко Паунов след заседанието на Областната оперативна комисия за борба с грипа и острите респираторни заболявания в морската столица, предаде репортер на Moreto.net.
Дневната заболеваемост е спаднала в сравнение с предходната седмица, посочи доц. Паунов. По думите му в момента се наблюдава тенденция на плато.
По данни на РУО отсъстващите ученици заради болест във Варненско намаляват и са около 13%. Отсъстващите учители от 7% през миналата седмица към момента са 4%.
70% от легловия фонд във варненските болници е свободен, тоест нямаме интензивно разпространение на грипни вируси, заяви доц. Паунов.
От изпратените проби към Националната референтна лаборатория има регистрирани само 4 грипни вируса от 20 проби, допълни той и уточни, че при грипна епидемия много по-голямо количество от пробите са положителни за грип.
Следващото заседание на Областната оперативна комисия е планирано за 26 януари (четвъртък). От РЗИ уточниха, че ще следят заболеваемостта и ако се наложи, експертите ще се съберат по спешност в понеделник или вторник.

Print Friendly, PDF & Email