07.12.2023

Неща в дома, които е добре да не използвате след срока на годност

В дома ви със сигурност има неща, предмети, храни, които са с изтекъл срок. Вероятността да не си давате сметка за това е голяма. Обикновено се фокусираме върху годността на храната, като забравяме, че всяка вещ и предмет вкъщи има своя срок на експлоатация. Прекалено дълготрайното ползване на някои вещи може да крие риск от инфекции, както и здравословни проблеми.
Вижте кои са нещата, които е най-добре да изхвърлите, след като разберете колко дълго е препоръчително да ги използвате.
Подправки
Повечето подправки са годни за употреба не повече от 2 години. Ако в кухненския си шкаф имате такива, които стоят повече от този срок на годност е най-добре да ги изхвърлите. Това важи още повече, ако са вече отворени и стоят изложени на въздух.
Обувки за спорт
Ако спортувате активно и имате любим чифт маратонки или гуменки, трябва да знаете, че срокът им на експлоатация е не повече от шест месеца. Спортните обувки се изхабяват бързо от здравословна гледна точка. Дори да не са скъсани, те са наситени с пот, мъртви кожни клетки и други нечистотии, включително бактерии, които могат да причинят инфекции.
Четка за зъби
Четките за зъби е добре да бъдат сменяни на всеки 3 месеца. Те се използват ежедневно по минимум два пъти. Това увеличава значително риска от задържане на бактерии и остатъци от храна. Затова сменяйте четката за зъби редовно. Не чакайте да минат 3 месеца.
Кърпи за баня
Дори да перете кърпите си за баня редовно и да сте стриктни от тази хигиенна гледна точка, те трябва да се сменят на всеки 3 години. Кърпите за баня задържат бактерии, кожни екскременти, пот, които могат да причинят инфекции. Колкото и старателно да сте ги прали, добре е да не се използват по-дълго от този период.
Четка за коса
Изхвърлете четката си за коса, ако сте я ползвали повече от една година. По четката се задържат множество бактерии, кожни отпадъци, пот, себум, които могат да предизвикат кожни инфекции и раздразнения.
Сутиени
Сутиените е добре да се сменят на всеки две години. Колкото и често да ги перете, те се носят всеки ден и съответно в тъканите им се задържат бактерии, пот, кожни клетки – всички са предпоставка за кожни инфекции. Освен това ластиците на сутиените се разхлабват след време, което прави поддържането на бюста неефективно.
Одеяла
Ако имате одеяла на повече от 7 години, изхвърлете ги и ги сменете с нови. Те могат да издържат най-много десет години. Одеялата с пухен пълнеж губят пухкавостта си след този период, освен това по тях също се задържат прекалено вредни бактерии и екскременти, които могат да причинят алергии и здравословни проблеми.
Матраци
Матраците могат да се използват също приблизително 10 години. След този период започват да стават вредни за здравето. Освен че губят първоначалната си форма и поддържащ комфорт за тялото, те се насищат с болестотворни микроорганизми, акари и екскременти, които само вредят.

Print Friendly, PDF & Email