07.12.2023

Нетаняху: Няма да прекратим огъня в Газа, ще има само „малки тактически паузи“

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че палестинският анклав бързо „се превръща в гробище за деца“
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху отново отхвърли идеята за прекратяване на огъня в Газа, ако не бъдат освободени заложниците, но предположи, че е възможно да се направи поредица от „малки тактически паузи“.
В интервю за ABC News Нетаняху беше попитан за призивите на администрацията на Байдън за временни „хуманитарни“ паузи в сраженията, които да позволят на повече помощи в Газа и евакуация на цивилното население. Израелският премиер каза: „Не мога да се съглася, че е необходимо да се направи нещо, за да не се допускат инциденти“.
„Няма да има прекратяване на огъня в Газа без освобождаването на нашите заложници. Що се отнася до малките тактически паузи, един час тук, един час там. Имали сме ги и преди, предполагам, че ще проверим обстоятелствата, за да дадем възможност на хуманитарни стоки да влязат или нашите заложници да напуснат. Но не мисля, че ще има общо прекратяване на огъня“, заяви той.
Нетаняху каза, че според него прекратяването на огъня „ще попречи на военните усилия“ и ще възпрепятства усилията за извеждане на заложниците, „защото единственото нещо, което действа на тези престъпници в „Хамас“, е военният натиск, който упражняваме“.
Случващото се в Газа е криза на човечеството, обяви Антониу Гутериш, генерален секретар на Организацията на обединените нации.
Той предупреди, че палестинският анклав бързо „се превръща в гробище за деца“. „Съобщава се за стотици момичета и момчета, които са убити или ранени всеки ден“, каза Гутериш.
По-рано в понеделник министерството на здравеопазването на управляваната от „Хамас“ ивица Газа съобщи, че над 10 хиляди са вече загиналите след израелските въздушни удари в палестинската територия през последния месец. 4 хиляди от жертвите са деца.
Пред журналисти в Ню Йорк Гутериш призова за незабавно освобождаване на заложниците, които вече почти месец са държани от екстремистите в Газа, и добави, че е необходимо хуманитарно примирие между Израел и управляващото Газа палестинско движение „Хамас“.
„Нищо не може да оправдае умишлените изтезания, убийства, наранявания и отвличания на цивилни. Защитата на цивилните трябва да бъде от първостепенно значение“, заяви той.
Последва остра реакция от Израел, като външният министър на страната Ели Коен написа в социалната мрежа Х: „Засрамете се“, тагвайки в поста генералния секретар на ООН.

Print Friendly, PDF & Email