01.04.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Непознатото за Васил Левски разказва неговият родственик Стефан Караиванов

Броени дни преди отбелязването на 150-годишнината от гибелта на Васил Левски, в зала „Дора Габе“ на общината в Генерал Тошево гостува неговият родственик Стефан Караиванов – правнук на първия братовчед на Апостола и негов най-близък съратник Васил Караиванов. На събитието, което изпълни до краен предел залата, беше представено поредното девето издание на книгата „Васил Левски по спомени на Васил Караиванов – първи братовчед на Апостола“.Книгата е написана от д-р Петър Караиванов, който е син на първия братовчед на Апостола Васил Караиванов и е уникална сама по себе си, тъй като е създадена по спомените на човек, реално участвал във всички събития. Тя е подготвяна повече от 50 години и претендира да бъде максимално достоверна.
Васил Караиванов – касиер на местния революционен комитет и първи братовчед на Васил Левски, е бил видна фигура в Карлово. Освен родственик, той е бил един от най-близките хора на Апостола. Именно той разказва всичко на своя син Петър Константинов, който решава да събере спомените на баща си в книга. За първи път тя излиза през 1987 година, но дълго време е дълбоко забравена. През 2013 г. Стефан Караиванов решава да я преиздаде и оттогава досега тя излиза всяка година. Паралелно с това се публикуват и допълнителни издания, най-често за деца.
„Да си част от рода на Левски е не само късмет, но и голяма отговорност. Всеки се старае да не лежи само на някакви лаври, а да продължава напред и да създава нещо, което да остава за бъдещите поколения“, сподели Караиванов. Чрез неговите разкази присъстващите в залата се докоснаха до паметта на Апостола и научиха нови факти, свързани с личността му. Той сподели, че неговата цел е да опровергае десетките безумни неистини, свързани с живота и делото на Васил Левски и да разкаже нови и непознати досега интересни истории.
По време на представянето на книгата Стефан Караиванов разказа за силата на майчината обич, която десетки пъти е демонстрирала Гина Кунчева – майка на Васил Левски, и за последните дни на Апостола и неговото залавяне. Пред присъстващите той описа опитите на неговите съратници да бъде спасен от бесилото и отхвърли някои теории за мястото на гроба на Левски. Караиванов имаше срещи с хората и в села в община Добричка.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email