18.06.2024

Неколцина пловдивчани протестираха срещу предложението паметника „Альоша“ да бъде преместен

Десетки пловдивчани протестираха вчера пред сградата на Общинския съвет в Пловдив в защита на паметника „Альоша“. Протестът бе организиран от леви активисти и е подкрепен от много граждански организации. На място дойдоха народни представители от БСП не само от Пловдив. В протеста участва и председателят на платформата „Изправи се. БГ“ Мая Манолова.

От името на общинските съветници от левицата в Пловдив бе прочетена декларация, с която се призовава местният парламент да предприеме мерки за съхранение и опазване на националното ни историческо наследство. Декларацията бе прочетена пред протестиращите от пловдивския депутат Иван Петков – Бебето. Очаква се тя да бъде прочетена и в залата пред общинските съветници.

Протестиращите издигнаха плакати с призиви „Да спасим Альоша“, „Референдумът няма да реши проблема“ и призовават за мъдрост и уважение на историческата памет.

Протестът е срещу внесеното предложение на общинските съветници от ДСБ – Пловдив Владимир Славенски и Йоно Чепилски паметникът да бъде преместен.

Print Friendly, PDF & Email