31.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Невиждано раздвижване на пазара на имоти в града

2022 ще бъде силна година за пазара на недвижими имоти в Шумен. Вече има сериозни индикации какво се задава.
Инвеститори купуват голямо количество земя и парцели за строежи в града. Само зад “Арена Шумен”, терен от 26 декара се подготвя като нов дом за голям жилищен комплекс. Предстоящи строежи са индикация за развитието на имотния пазар в десетия по големина град в България.
Това в комбинация със значителното увеличение на имотни сделки в града очертава много динамична година.
Увеличение се наблюдава още от второто, третото и четвъртото тримесечие на изминалата 2021 година, спрямо пандемичната 2020, като показателите за тези периоди надхвърлят и тези от предпандемичата 2019.
Ето и как се движат сделките с продажба на недвижими имоти, както жилищни имоти (апартаменти и къщи), бизнес имоти (магазини, офиси, складове), така и с земи и парцели по данни от Националната Агенция по Вписванията:

 • 3012 сделки с имоти  за 2021 година
 • 2318 сделки с имоти за 2020 година
 • 2760 сделки с имоти за 2019 година
  След 16% спад на сделките през 2020 заради пандемията, се наблюдава, не само възстановяване на пазара, но и 9% увеличение, спрямо предпандемичната 2019 и почти 30% увеличение сравнено с 2020 година.
  Последното тримесечие на изминалата 2021 година бележи най-значителен ръст с 928 сделки.
  Значителното увеличение на имотните сделки несъмнено направи миналата година един от най-силните периоди за имотния пазар в шуменския регион. Гледайки данните, имотните експерти правят изводи за 2022 година. Изключително силният имотен пазар отваря възможността за продажба на недвижим имот по-лесно и на значително по-добра цена.
  Отчитайки повишеното търсене, все повече собственици обявяват имоти за продажба , за да се възползват от повишеното търсене и доминирания от продавачите пазар. Така очакванията са за по-бърза сделка за продажба на по-добра цена.
  Раздвижването на пазара се забелязва дори и от Община Шумен. Може би точно това провокира и повишението на данък сгради от тази година, което засяга 53 903 партиди на граждани и 5305 партиди на юридически лица.
 • с любезното съдействие на http://realistimo.com
Print Friendly, PDF & Email