04.10.2023

На 9 май Русия изстреля около 15 крилати ракети срещу Киев, ПВО ги свали

Русия изстреля вчера около 15 крилати ракети срещу Киев, като украинските системи за противовъздушна отбрана свалиха всички ракети, съобщиха украинските власти, цитирани от Ройтерс.

„Плановете на агресора се провалиха, както се случва и на фронта“, заяви в „Телеграм“ Сергий Попко, ръководител на военната администрация на град Киев.

Вчерашните атаки бяха извършени ден след като Русия осъществи най-голямото си нападение с дронове срещу Украйна от началото на войната. Те бяха предприети в Деня на победата – един от най-тачените празници в Русия, когато се отбелязва победата на Съветския съюз срещу нацистка Германия през 1945 г.

„Опитват се да убият колкото може повече цивилни на този ден“, изтъкна Попко.

Според него предварителната информация сочи, че няма пострадали от ракетите, изстреляни срещу Украйна от района на Каспийско море.

Отломки са паднали върху жилищна сграда в Голосиивския район на Киев (в югозападната част на украинската столица), става ясно от съобщение в „Телеграм“ на киевския кмет Виталий Кличко. Кличко уточнява, че няма пострадали или сериозни материални щети.

В Шевченковския район на Киев, който често става обект на атаки, на пътна артерия бяха забелязани отломки.

„Киев устоя и ще продължава да го прави и за в бъдеще!“, заяви Попко.

Print Friendly, PDF & Email