14.04.2024

На 9 май почетоха жертвите на войната в Ген. Тошево

Пред паметника в парк „Бойна слава“ в община Ген. Тошево отбелязаха годишнината от края на Втората световна война и почетоха паметта на жертвите, дали живота си за свободата на Европа. Кметът Валентин Димитров и неговият екип положиха венец в знак на признателност към жертвите на войната.
  На 9 май тази година се навършват 73 години от декларацията на Робер Шуман, станала основа за съвременна Европа. 9 май е обявен на срещата на високо равнище на Европейската общност в Милано, Италия (28-29 юни 1985). Поводът е годишнина от речта на министъра на външните работи на Франция Робер Шуман в Париж, Франция (9 май 1950 г.), в която той представя план за обединение на въгледобивната и стоманодобивната  промишленост на западноевропейските страни, което се смята за „първата реална крачка към европейска федерация“. Инициативата му полага основите на днешния Европейски съюз.
На 9 май Русия пък празнува годишнина от победата във Великата отечествена война срещу хитлеристка Германия. Историческият повод за празника е подписаният на 8 май в 22:43 ч. (00:43 ч. московско време на 9 май) 1945 г. акт за безусловна капитулация на Германия, с което завършва Втората световна война в Европа.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email