22.09.2023

На 9 май в Добрич строиха „Безсмъртният полк” пред Паметника на Червената армия

Пред паметника на загиналите във Втората световна война добруджанци поднесоха цветя на загиналите и загиващите
Минутата мълчание на 9 май пред паметника на загиналите във Втората световна война добруджанци в Добрич беше за загиналите във Втората световна война и загиващите във войната в Украйна. Денят на победата и Денят на Европа събраха пред паметника граждани, ветерани, военноинвалиди и военни от запаса, представители на Отечествения съюз, други обществени организации..”На 9 май не се празнува, а се тъгува, отдава се почит, отправя се молитва за мир”, споделиха присъстващи. „Войната между Русия и Украйна, която продължава повече от 14 месеца, отново изправи света пред изпитание в най-голяма степен”, добавиха те.
На общоградското тържество пред паметника по повод 9 май присъстваха кметът на Добрич Йордан Йорданов, зам.-кметовете, председателят на Общинския съвет Нивелин Радичков, областният управител Здравко Здравков, представителят на генералното консулство на Русия във Варна Павел Юхтанов, които поднесоха венци и цветя.
„На 9 май отбелязваме края на Втората световна война и Деня на Европа. Тази дата определя много аспекти от нашия живот.Европейският съюз играе ключова роля за стабилността и благоденствието. След приемането на България в този съюз, имаме възможността и свободата да пътуваме, да разменяме култури, идеи, стоки и услуги. Това е възможност за развитие на едно по-добро общество. На 9 май сме се събрали и да отдадем почит на милионите загинали във Втората световна война, дали живота в борбата си срещу фашизма. Нека да помним завета им – разбирателството и мирът са по-ценни от войната”, заяви в словото си Йордан Йорданов.
Галина Георгиева, която живее от 47 години в Добрич, носеше портрети на баба си и вуйчо си, загинали във Втората световна война, докато вървеше с други потомци на загинали към Паметника на Червената армия. Пред паметника беше строен „Безсмъртният полк”. Над 50 снимки на загинали и оцелели участници във Втората световна война бяха подредени пред него от наследниците им.
„ Целият многонационален народ на Съветския съюз гордо и храбро се сражаваше за победата. Героите на Съветския съюз са над 11 000. Но герой е всеки, който се е сражавал или по друг начин е помогнал за победата”, каза Павел Юхтанов.”Казваме, че преди 78 години победихме фашизма, но дали е така. Няма ли той ново възраждане. Трябва да бъдем бдителни”, каза Боян Саркизов, председател на движение „Русофили”-Добрич, на БСП-Добрич, общински съветник. Членовете на руския клуб „Берьозка” в града с председател Лариса Димитрова поднесоха цветя и си направиха снимки на фона паметника и на „строения” от тях „Безсмъртен полк”. ДТ

Print Friendly, PDF & Email