19.06.2024

На 27 януари Добрич отбелязва 146 години от освобождението си от османско владичество

Поклонение с военни почести, открит урок и две изложби
Две фотоизложби, подготвени от Регионалния исторически музей в Добрич, са подредени в навечерието на 146-годишнината от Освобождението на града от османско робство.
Във фоайето на областната управа може да се види фотоизложбата „За свободата българска. Руско-турската Освободителна война и военните действия в Добруджа – фотографии, картини и литографии”. В 25 табла с над 120 литографии, снимки и картини е проследен ходът на военните действия. При подбора им съзнателно са избягвани най-известните произведения на военни художници, които са се набили в съзнанието на съвременниците. Тази война предизвиква огромен обществен интерес в цяла Европа. Големите европейски вестници пращат свои кореспонденти. Особено активни са медиите в Русия, където националната кауза на поробените славянски народи на Балканите среща най-силна подкрепа. Основна част от илюстрациите, с които е проследен ходът на войната са от руското издание „Илюстрованная хроника войны”, което по време на военните действия публикува над 1000 литографии и рисунки. Ползвани са и други руски, както и западноевропейски издания. При проследяването на хода на войната е акцентирано върху действията на Долнодунавския отряд на генерал Аполон Цимерман в Добруджа.
По инициатива на ръководството на частните училища „Мария Монтесори” и гимназия „Райко Цончев” във фоайето на Международния колеж ще бъде открита изложбата „И сложиха главите си за Отечеството”. Информационните табла са подготвени от Регионалния историчсеки музей в Добрич. С тях се проследява съпротивата срещу османската власт в Добруджа през 19-и век, хайдушкото движение, участието на добруджанци в национално-освободителните борби и Ботевата чета, Българското опълчение и Руско-турската освободителна война. Изложбата беше открита на 26 януари в 12:30 ч. с открит урок. В него реконструктори от регионален клуб „46-и пехотен Добрички полк” представят пред учениците от двете добрички училища униформи, въоръжение и снаряжение от Руско-турската война 1877-78 г.
На 27 януари, когато отбелязваме 146-годишнината от Освобождението на Добрич, РК „46-и пехотен Добрички полк” ще застанат в почетен караул пред паметника на ген. Аполон Ернестович Цимерман по време на организираното от община град Добрич общоградско поклонение от 11 ч.. Облечени в казашки и опълченски униформи възстановчиците ще почетат с военен ритуал алеята на опълченците във Военното грабище, костницата на загиналите за свободата на Добрич руски воини и паметника на „Черната могила” край пътя за село Паскалево.
На 27 януари от 9 ч.до 16. ч.„Военно гробище музей” обявява Ден на отворени врати, съобщават от Регионалния исторически музей в Добрич.
От общината съобщават на гражданиге, че 27 януари през целия ден ще има поднасяне цветя на паметниците на Васил Левски, Христо Ботев, Захари Стоянов, Стефан Караджа, Хайдут Пею Буюклията, Иван хаджи Вълков, Ф. М. Достоевски, Алея на опълченците във Военно гробище музей, Паметник на победата (паметник на ген.-лейтенант А. Е. Цимерман), Паметник-костница на загинали руски войници и офицери по време на Руско-турската освободителна война 1877-78 г., Паметник на 122-ма незнайни руски воини и офицери /до костницата на руските воини/. ДТ

Print Friendly, PDF & Email