04.12.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

На 25 години става Съдебната палата в Добрич на 27 ноември

Кой е талисманът на Съдебаната палата?
И досега Съдебната палата в Добрич е една от малкото подобни сгради в страната – ефективно функционираща, обединила различните съдилища и прокуратуратури и „Съдебна охрана”, и всяваща респект пред правосъдието.
За историята на Съдебната палата раказва инж.Стоянка Ганчева, управител на „Съдебни сгради” от 1997 г. до 2012 г.
„Аз се включих в строителството на Съдебната палата, като управител на тогавашната общинска фирма „Добрич инвест”, която осъществяваше интеститорския контрол на строителството на палатата. На един месец служба бях и ме покани тогавашният председател на Окръжният съд-Добрич, Жельо Лазаров за посещение в София в Министерството на правосъдието за разговори за продължаване на дългогодишното строителство на Съдебната палата в Добрич – 24 години. Главният секретар на министерството ми зададе един въпрос, след като разбра, че мандатът ми като управител на „Добрич инвест” е 3 години – дали ще е възможно палатата да бъде предадена в моя мандат. Отговорих, че, ако се осигурява ритмично финансиране, ще направя всичко, което зависи от мен. Връщаме се в Добрич и започваме да строим. Етапът, на който беше сградата, беше конструкция и дограма. Започна строителството – инвеститорски контрол „Добрич инвест”, изпълнител фирма „Монолит” с тогава управител Иван Михайлов. Проблемите бяха много, но строително-монтажните работи започнаха и сградата беше завършена, а 27 ноември 1996 г беше открита. Предадох я, както обещах в моя мандат като управител на „Добрич инвест” – три месеца предсрочно” – разказва инж. Ганчева.
„За Съдебната палата такава, каквато е сега, имат най-голям принос Жельо Лазаров, арх. Атанас Стоянов, който е архитектът й. Обзавеждането на залите е също по негов проект. Това обзавеждане е уникално – изработено е от парен бук с дълъг живот – в залите и коридорите, в съдебната система няма такова обзавеждане. Това дължим на Радион Иванов, чиято фирма го направи.. Аз станах управител на „Съдебни сгради”, след като от Министерството на правосъдието отпуснаха бройка, каквито тогава имаше малко, по искане на Окръжния съд-Добрич. Поддържахме сградата, вижда се как се изглежда и сега, от 1 март 1997 г. до 31 декември 2012 г. Направихме и много подобрения в сградите на съдебния окръг – газификацията на Районния съд-Каварна. В Ген. Тошево от една двуетажна сграда направихме изключителна Съдебна палаата, архитектът е Вальо Стоянов.В Балчик правихме три копки за сграда на Районен съд, но така и не стана поради финансови причини. В Тервел бяхме купили бившия партиен дом с цел там са се съберат служби – полиция, съд и др, но сградата се оказа много голяма” – разказва още инж. Ганчева.
Според нея, и в момента сградата на Съдебната палата се поддържа добре.
В края на разговора, разчувствана от спомени за безсънни нощи, разплащане със строителни фирми, проблеми с прехвърлянето на отоплителната инсталация от нафта на газ и много други, тя казва, че се чувства като „Малката стопанка на голямата къща”, тъй като е участвала в проектирането, строителството, поддръжката и експлоатацията на Съдебната палата. Това е оценката и на много нейни колеги, съдии и други, които си спомнят за перипетииите на строителството на една от емблемичните сгради за Добрич.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email