18.07.2024

На земеделските протести в Добричко пчелари трошат кошери, защото този поминък умира

Пчелари от Добричка област участват в протестите на земеделците на пътната отсечка, която блокира ГКПП-Кардам. „Строшихме кошери, не ги изгорихме заради силния вятър от съображения за сигурност”, каза Галин Георгиев, председател на сдружение „Пчела Добрич 1946”. „Подпомагането на бранша, което беше около 426 млн. лв, сега е три пъти по-малко. Не искаме подаяния.Още повече, че такива средства не са заложени в държавния бюджет за т.г. Около 60% от пчеларите в Добричко не са продали меда си от 2022 г. и 2023 г.”, добави той. Въпреки трудната ситуация някои от пчеларите са подготвили кошерите си за следващата година. Други пчелари масово се отказват, продават почти на безценица инвентар, пчелни семейства, кошери, сгради. „Много голяма част от колегите, които разчитаха, че могат да развият пчеларството като бизнес, който да изхранва семействата им, се отказват. Много потомствени пчелари са принудени да започнат работа на друго място, за да излизат семейните сметки”, чертае мрачната картина Георгиев. „В страната има изключително много вносен мед с недоказано качество и произход и на дъмпингова цена. За българския мед от две години цената, която се предлага, е между 3,20 и 3,60 лв. По-големият проблем е, че няма търсене от търговци и преработватели”, добавя Георгиев.
Трети ден продължава земеделската блокада в Добричка област – на главния път Добрич-Силистра при село Карапелит, на пътните отсечки към ГКПП-тата в Кардам и Дуранкулак. Всеки ден тя се увеличава с час.
След срещата на земеделските производители с министър-председателя акад. Николай Денков и земеделския министър Кирил Вътев, те заявиха, че са постигнали известен напредък. Следващата среща в този формат е в петък в 16,30 ч.
„Макар данъчните декларации да са най-сигурният начин за доказване на печалби и загуби, кабинетът е готов да приеме опростена справка за разходи и приходи с цел да се ускори процеса и стопанствата да получат допълнителните помощи възможно най-скоро. В разходната част на справката от зърнопроизводителите се очаква да представят разходи за оперативна дейност, включващи труд, рента, разход за семена, тор, препарати и услуги свързани с производството”, съобщават от пресслужбата на премиера..
На срещата страните се споразумяха и за подпомагането със 150 млн. за секторите месо, мляко, плодове и зеленчуци, мед, маслодайна роза, тютюн и винени лозя.Министър Кирил Вътев заяви, че средствата за удовлетворяване на исканията на протестиращите са от преструктуриране на бюджетите на земеделското министерство и на държавен фонд „Земеделие“, като няма да засегнат по никакъв начин средствата за подпомагане по схеми и интервенции в останалите сектори на земеделието. ДТ
Още по темата на стр.6

Print Friendly, PDF & Email