28.02.2024

Началникът на отбраната: Бойната готовност на армията ни не е повишена, но бдителността е завишена

Войната в Украйна е дестабилизиращ фактор не само за нашия регион, но и за цяла Европа. Това заяви пред БНР вчера адмирал Емил Ефтимов, който е началник на отбраната.
„Военните действия се водят близо до зоната на отговорност на Алианса и до нашата граница. Това е предпоставка за повишаване на рисковете за националната сигурност. Но в момента пряка военна заплаха за България и страните от Алианса не съществува“.
Не е повишена бойната готовност на българската армия, но се изпълняват мероприятия по повишена бдителност, за да се минимизират всякакви рискове, обясни той в предаването „Неделя 150“.
„Предприемаме засилена стратегическа отбрана на нашата критична инфраструктура. Защитата на националните стратегически обекти и тези от критичната инфраструктура са както обект на нашата национална система, така и на интегрираната за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО, в която участват и формирования на българската армия. Усилено е наблюдението, работи се по ранното предупреждение, не само на наша територия, но и на съседните държави. Това е една комплексна система, която не предполага разполагане на допълнителни сили и средства към настоящия момент. Те обаче са в готовнос и когато се оцени, че има нужда от такива действия, ще бъдат предприети“.
14 държави от Алианса, включително България, се включват в общ европейски противовъздушен щит.
„След инвазията в Украйна редица държави предприеха мерки по усилване на отбранителния си потенциал. Германия отдели допълнително 100 млрд евро. Ние сме в контакт с началниците на отбраната на НАТО. На последната ни среща, която се проведе в Талин, тази инициатива беше обявена. Така се създава възможност за колективно придобиване на способности за противовъздушна отбрана. Важно е, че ще имаме общи процедури“.
Адмирал Емил Ефтимов не се ангажира с конкретен коментар на твърдението на министъра на отбраната – Димитър Стоянов, според когото няма какво толкова да изпратим на Украйна, защото съществува проблем с поддръжката на техниката, а и тя е ограничена от финансовите възможности на нашата страна.
„Надявам се, че партиите ще влязат информирани в дебата по тази тема“ ,отбеляза той.
След началото на войната в Украйна модернизирането и придобиването на нови отбранителни способности е много труден и дълъг процес, дори да имате финансовите средства за това, отбеляза още началникът на отбраната.
„Търсенето е огромно и възможностите са малки“.
Обучението на силите за отговор на НАТО е планиран процес, той не се извършва като отговор на случващото се в Русия и Беларус, обясни адмирал Ефтимов.
Изграждането на бойни групи на наша територия е силен знак от страна на Алианса за готовността му да защитава всяка страна – членка, смята той.
Състоянието на българската армия е резултат от недостатъчното финансиране през последните 30 години, отчете той.
„Това няма как да не се отрази на сегашните способности. В голямата си част експлоатираме въоръжение и техника от съветско време. Има значителни проблеми по нейното поддържане. Трябва все повече да се мисли за заменянето й“.
Народното събрание утвърди проект за инвестиционен разход за 8+8 самолета, обясни началникът на отбраната.
„Плащаме 8 и чакаме те да дойдат в определения срок. Имаме забавяне, но и с тях ние не може да превъоръжим авиацията. Трябва да се предприемат необходимите действия за следващите 8. През това време правим всичко възможно да поддържаме МИГ 29. Но това става все по-сериозен проблем. Има възможност да не може да поддържаме МИГ -овете и да не са дошли всички нови самолети. Това означава, че няма да сме в оперативна способност да изпълняваме конституционните си задължения“.
Адмирал Ефтимов поздрави българските военновъздушни сили по повод вчерашния Празник на българската бойна авиация.

Print Friendly, PDF & Email