22.02.2024

Научноизследователският кораб „Академик” ще премине класов ремонт за над 1,25 млн. лв.

Научноизследователският кораб „Академик” ще премине класов ремонт. Това става ясно от обявена обществена поръчка на Института по океанология при БАН, намиращ се във Варна.
Прогнозната стойност е 1,25 млн. лв. без ДДС. Крайният срок за подаване на офертите е 27 февруари.
Предметът на обществената поръчка е компонент от реализацията на проект от Националната пътна карта за научна инфраструктура „Инфраструктура за устойчиво развитие в областта на морските изследвания и участие в европейската инфраструктура (EURO-ARGO) – МАСРИ”.
Това вероятно ще бъде последният класов ремонт на кораба, след което плавателният съд ще бъде изведен от експлоатация.
Функциите му ще бъдат поети от новия научен кораб в морския ни флот, съобщи в края на миналата година пред БНР директорът на Института по океанология доц. Николай Вълчев. По думите му Институтът има планове да построи два кораба. Единият от тях ще бъде по-малък и ще може да плава в 12-милната зона. Стойността му е около 4 млн. лв. Вторият плавателен съд ще бъде по-голям и за него ще са нужни между 20 и 40 млн. лв.
В момента ИО-БАН оперира изследователския кораб (НИК) „Академик“, собственост на Българска академия на науките. Той се експлоатира от Института по океанология от 1985 г., като през изминалия период успешно е извършил повече от 250 изследователски мисии, е посочено в документацията по обществената поръчка.
Част от целите на проекта ще бъдат постигнати чрез извършване на класов ремонт кораба, с което ще се гарантира безопасност и ефективност на полевите работи на Института.
Класовият ремонт на НИК „Академик” ще се извърши според изискванията на класификационната организация Български корабен регистър и Изпълнителна агенция „Морска администрация”.
„Академик” е многоцелеви, универсален научноизследователския кораб, предназначен за провеждане на научни изследвания на море.
Последното докуване и ремонтиране на кораба е извършено през 2020 г., а последният класов ремонт е извършен през 2017 г. Предвидените ремонтни работи ще осигурят възстановяване на експлоатационната годност на кораба и издаване на ново класификационно свидетелство за срок от 5 години.
Срокът за изпълнение на услугата е до 45 календарни дни, считано от датата на подписване на акта за начало на ремонта до датата на подписване на акт за край на ремонта.

Print Friendly, PDF & Email