24.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Направени са каталог и карта  на занаятите в Добрич и областта

Каталог и карта  на занаятите са изработени  в рамките на проекта  „Фестивал  на занаятите и изкуствата”. Той е финансиран от общината в Добрич по Програмата за подпомагане на граждански инициативи в полза на местната общност и е на стойност 3000 лв .В каталога са включени  49 занаятчии и приложници от област Добрич, които отговарят на предварително зададени критерии, като документ за упражняване на занаят или приложно изкуство  или  са самобитни творци с дългогодишен опит, съобщи Даниела Тодорова – от  фондация „Добруджа – история, традиции, култура”, изпълнител  на проектните дейности.  Включени са и три семейства, в които има занаятчии от три поколения.От 1 август е започнала проучвателната дейност. От фондацията са изпратили писма до общините, до Художествената галерия и Регионалния исторически музей с молба да им предоставят информация за занаятчии. Обърнали са се и към Националната занаятчийска камара.„Надявахме се да получим налична база данни, която да обновим. Оказа се, че институциите не разполагат с такива данни, с изключение на Художествената галерия,.която има актуален списък с творци“, посочи Тодорова, която е ръководител на проекта.
33-ма са включените  в каталога  занаятчии, които  притежават  документ за упражняване на занаят, а 16 са самобитни творци. Към момента каталогът е в дигитален вариант. Предстои  неговото отпечатване, допълни Тодорова. „Изработката му цели популяризиране на работата на  занаятчиите и възможност те да бъдат канени за участие в различни  инициативи, представящи тяхното изкуство”, допълни председателят на фондацията Пепа Рашева. В процес на подготовка е и карта на занаятите. Тя ще показва къде в област Добрич има ателиета на занаятчии.
Другите цели на проекта бяха да се популяризира град Добрич в България и извън страната, както и занаятчиите от етнографския комплекс „Старият Добрич” и областта, да се поддържа жив интересът към занаятите и изкуствата, към различни занаятчийски умения, свързани с регионалните традиции, и да се стимулира желанието за придобиване на занаятчийски умения сред подрастващите. Целевите групи са жители на Добрич и областта, гости и туристи, занаятчии и приложници, ученици.
„Първото издание на „Фестивал на занаятите и изкуствата”, който се проведе на 30 септември в етнографския комплекс „Старият Добрич” и в него се включиха над 40 занаятчии, потвърди убеждението, че той трябва да стане ежегоден”, каза още Рашева. Според нея, има още какво да се покаже наживо– например как се прави кашкавал, сирене, сиропи, гевреци. И пчелари проявяват интерес да участват в такъв форум, добави тя. ДТ

Print Friendly, PDF & Email