29.11.2023

Най-малко 7 души загинаха в голяма верижнакатастрофа със 158 коли в Луизиана, САЩ

Най-малко седем души загинаха вчера в голяма верижна катастрофа, при която заради гъста мъгла се сблъскаха 158 автомобила в американския щат Луизиана, предаде ДПА.

Най-малко 25 души пострадаха, като някои от тях са в тежко състояние. Катастрофата е станала в Ню Орлиънс, на междущатската магистрала 55. По време на катастрофата се е подпалила цистерна, натоварена с опасна течности, в резултат на което участъци от пътя сега са в пламъци. Полицията публикува снимки, на които се виждат смачкани автомобили, посочва БТА.

Метеоролози казаха, че така нареченото явление „супер мъгла“ значително е намалило видимостта сутринта в района на катастрофата, съобщи Си Ен Ен. Тази „супер гъста мъгла“ е в резултат на комбинацията между мъгла и дим от пожарите, бушуващи наблизо, поясни Националната метеорологична служба. „Супер мъглата“ представлява особено гъста мъгла, която се появява при влажно време и при дим от пожари и при нея видимостта може да намалее под три метра, уточни още службата.

Щатът Луизиана се бори от лятото с безпрецедентни пожари, екстремни горещини и силна суша, като Си Ен Ен съобщи, че за 62% от щата е обявена най-високата степен на засушаване. Властите в Ню Орлиънс заявиха, че липсата на дъжд, съчетана със силните горещини през лятото, е довела до пресъхване на влажните зони и до понижаване на нивото на подпочвените води.

Print Friendly, PDF & Email