20.04.2024

Назначена е проверка на конкурса за директор в гимназията по ветеринарна медицина в Добрич

Депутатът от “Продължаваме Промяната – Демократична България” Ивайло Мирчев отправи въпрос към министъра на образованието и науката Галин Цоков за проведения конкурс за избор на директор на професионалната гимназия по ветеринарна медицина “Проф. д-р Г. Павлов” в Добрич. В резултат на парламентарното питане министерството е назначило проверка, която ще бъде извършена между 19 и 22 март.
Народният представител уточнява, че е получил писмо от колектива на гимназията с възражения относно честността на проведения конкурс за избор на нов директор на учебното заведение. Според сигнала избраната за директор Даниела Станкова е била подсъдима в Районен съд – Добрич, за фалшифициране на протоколи за резултат от писмен изпит на ученик в самостоятелна форма на обучение. В писмото до Ивайло Мирчев се твърди още, че резултатите от конкурса не са анализирани и не са предоставени в уведомителните писма до участниците. Подчертава се още, че двама от подписалите се членове на изборната комисия са били с особено мнение, както и че пликовете, съдържащи казуси, са били отворени.
„Надявах се да предам училището на човек, който милее за учениците и учителите, и който познава спецификата на гимназията, но това не се случи”, заяви вчера на пресконференеция бившият директор на професионалната гимназия по ветеринарна медицина „Проф. д-р Георги Павлов” д-р Светла Тодорова. Та направи отчет за изминалите 19 години начело на гимназията.
„Избраният за директор кандидат Даниела Станкова доказано е фалшифицирала документи като директор на училището в село Черна – поправила е протоколи за изпити за самостоятелна форма на ученик, за да му бъде издадено свидетелство за основно образование”, заяви д-р Светла Тодорова. Понеже се е признала за виновна, Районният съд й е наложил административно наказание глоба в размер на 1000 лв., обясни д-р Тодорова и добави, че, въпреки това, впоследствие Даниела Станкова е заемала директорския пост и в селата Лозенец и Крушари.
Д-р Тодорова заяви, че през декември миналата година е получила анонимна заплаха за палеж, ако не се оттегли от директорския пост, като писмото е хвърлено в дома й, заедно със запалителна течност. По случая се води полицейско разследване.
Към датата на предаването на директорския пост по бюджетната сметка на училището има 412 112 лв., по извънбюджетната – 7 076 лв., а в евровата – 16 465 евро. Гимназията няма неразплатени задължения. Налични за продажба са пшеница и царевица на стойност между 150 000 и 180 000 лв. Училището е регистриран животновъден обект и регистриран земеделски производител. Гимназията разполага с млекопункт и с 1249 дка земеделска земя. През изминалите години са извършени ремонти на сградата и на физкултурния салон на училището. То разполага с безжичен интернет, мултимедия, компютърни кабинети, лаборатории за професионална подготовка, операционна зала.
През последните три години броят на учениците се увеличава ежегодно с между 5 и 10%, и към момента те са 218 и се обучават в три специалности – „Лаборант“, „Техник-технолог по качеството на храни и напитки“ и „Ветеринарен техник“, съобщи д-р Тодорова.
Родители и бивши възпитаници на професионалната гимназия по ветеринарна медицина „Проф. д-р Георги Павлов“ се събраха на протест отново на 18 март срещу избора на нов директор на учебното заведение.
Бившият възпитаник на гимназията Невим Исмет каза, че протестира, защото е против поставянето на „разни калинки“ на подобни постове. „Не може човек без никакъв опит в училището да е директор на ветеринарна гимназия. Ние призоваваме за честен избор. Мисля, че е по-справедливо учител, който е преподавал дълги години в гимназията, да я ръководи“.
През миналата седмица с протест пред сградата, в която се помещава Регионалното управление на образованието в Добрич, колективът на гимназията също изрази несъгласието си с избора на нов директор. Преподавателите изпратиха и отворено писмо до Президентството и Министерството на образованието и науката. ДТ

Print Friendly, PDF & Email