15.07.2024

Над 70 трактора с национални знамена и надпис „Национален протест”направиха 3-километрова редица по пътя за ГКПП-Кардам

За по-малко от час се разминаха с 10-ина украински тира
Над 70 трактора с национални знамена и надпис „Национален протест” направиха 3-километрова редица след село Кардам по пътя към ГКПП „Йовково”. Протестиращите са категорични, че ще бъдат на пътя, докато не бъдат изпълнени петте им искания, посочени в декларация на 25 земеделски организации. Точно в 10 часа под звуците на клаксони трактор препречи пътя, като протестиращите заявиха, че няма да пропускат само тежкотоварни автомобили. Малко след 9 ч. движението в цялата Добричка област беше затруднено, тъй като машини потеглиха към 4 точки за протест – край граничните пунктове в Дуранкулак и Кардам, кръговото кръстовище на Балчик и пътя за Силистра в село Карапелит. Пътувайки за Кардам, тракторите се разминаха с поне 10-ина украински тира, вероятно натоварни със слънчоглед.
Плакати с надписи „Стоп на вноса на украинската земеделска продукция”, „Родното производство трябва да бъде приоритет на държавата”, „Убивате родните земеделски производители” вдигнаха на протеста. Облечени в защитните си костюми и с маски пчелари с пушилки в ръка бяха също на протеста.
„Основното искане е продължаване на забраната за внос на земеделска продукция от Украйна, защото това ни убива. В понеделник в цялата страна дейставаме еднакво. Не сме терористи, искаме да за заявим. Представители на земеделци от Добричка ще бъдат на протеста в София във вторник, но не с трактори, а с автомобили и автобуси. На четирите точки в областта протестите продължават безсрочно всеки ден, докато не бъдат изпълнени петте ни искания, които сме обявили в декларация”, каза Коста Костов от Асоциацията на зърнопроизводителите в Ген. Тошево.
„Да дойде премиера Николай Денков тук,на ГКПП-Кардам, и да види тировете с украински слъночоглед, които влизат в страната. Те не спират. Това е истината”, казаха протестиращи.На кръговото движение на входа на Балчик, тракторите също затрудниха преминаването на автомобили. Създадена е организация от страна на „Пътна полиция”, като екипи на КАТ отлоняват пътуващите от всички посоки малко преди кръговото и така могат да продължат своето движение, но с известно заобикаляне. 
„В Кардам сме представители на 25 браншови организации, които са свързани със селското стопанство – пчелари, животновъди и млекопреработватели, транспортният бранш е с нас. Всички.  Всички законови средства ще бъдат използвани. Ние не сме терористи, както ни обидиха. Пътят ще бъде блокиран, но само за тежкотоварните превозни средства. Леките коли и линейките ще бъдат пропускани“, каза още Костов. 
„Вносът на украински мед убива родното пчеларство и пазара. Вече 2 години производителите на мед в България не могат да продадат меда си на едро и той залежава, заради бездействието на държавата, която позволява вноса. Това унищожава бранша. Някои пчелари вече фалираха. Други се опитват да продават меда си на дребно – на фермерски изложения”., каза пчеларят Десислав Янакиев от Добрич, който гледа над 300 пчелни семейства. Според пчеларите, освен производителите, са потърпевши и потребителите. „Медът е една от най-лесно фалшифицираните стоки. В Китай го правят от оризови захари, лабораториите не го хващат и това нещо се предлага в големите вериги в света и у нас. Потребителят плаща за истински мед, а си купува фалшификат“, каза пчеларят Светломир Иванов от Попово, който оглежда над 500 кошера в село Садина и е дошъл в Кардам за протестите. ДТ
Още по темата на стр.6

Print Friendly, PDF & Email