18.06.2024

Над 60 души са загинали при нови израелски удари в Ивицата Газа

Над 60 души са загинали при нови израелски удари в Ивицата Газа, съобщиха здравните власти, контролирани от ислямисткото движение „Хамас“.

По-рано от групировката разпространиха видео, в което израелски заложници призовават правителството да спре офанзивата в палестинската територия, за да бъдат освободени.

Израелските военни са атакували Хан Юнис и Рафах на юг, както и райони около град Газа. Според палестинската страна има десетки нови жертви, а общият им брой  наближава 24 хиляди.

Съдбата на много израелски заложници вече е  неизвестна, заяви говорител на въоръженото крило на „Хамас“ и хвърли вината за това върху Израел. Смята се, че групировката държи в Газа още 132 пленници от първоначалните 250.

В 37-секундно видео трима от тях призоваха правителството да спре настъплението и да ги върне у дома.

От своя страна израелските сили за отбрана оповестиха аудиозаписи, в които палестински цивилни в Газа критикуват „Хамас“ и се обявяват за отстраняването от власт на групировката.

Според министъра на отбраната Йоав Галант „Хамас“ иска да пренесе войната от ивицата Газа на Западния бряг на река Йордан. Той е казал на командирите на Западния бряг „да се готвят за война“.

Министърът смята, че ислямистката групировка не е успяла да деморализира израелците или да забие клин между Израел и САЩ с „терористичната“ си атака на 7 октомври, която предизвика настъплението в Газа.

Премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че операцията в Газа ще продължи до победен край.

Print Friendly, PDF & Email