30.05.2024

Над 500 са участниците в деветия международен форум „Българско наследство” в Балчик

Над 500 участници от България, Румъния, Украйна и Молдова събира деветото издание на международния форум-конкурс „Българско наследство“, който се провежда за девети път в Балчик. Форумът започна снощи с дефиле по главната улица на Белия град,  участниците поставиха цветя на всички паметници по пътя им от културния център „Мелницата”, където беше открита изложба на националния музей „Васил Левски” в Карлово, до читалище „Паисий Хилендарски” в центъра на града. „По тази улица има над 10 паметника. Накрая ще спрем пред Паметника на загиналите във войните в центъра на града”, каза още Костова. Събитието започна с водосвет и приветствие от кмета на Балчик Николай Ангелов , продължи с голям концерт в читалището на състави и изпълнители от българската диаспора.
Във втория ден на форума – 25 август, от 9 до 17 часа ще се изявят над сто индивидуални изпълнители и колективи и ще се проведе конкурсната част, която включва няколко възрастови категории. Най-малките са 9-годишни.Общо категориите, които са различни, са 7. „Целта е да се покаже съхранената културна традиция – песни, танци, носии, обичаи. В конкурсната част ще вземат участие изпълнители от България, Украйна, Молдова и Румъния.От Молдова ансамблите са 6, от Румъния – 3, от Украйна -1. От миналата година имаме традиция награждаването да не става в края на фестивалния ден, тази година ще бъде на три пъти”, добави Костова. „Българите зад граница идват със самочувствието, че по-добре съхраняват българските традиции от нас. Затова трябва да ги стимулираме”, обяснява Костова. Конкурсната част включва и традиции във фолклора – шевици, престилки, носии, забрадки. Ортанизирани са и две международни изложби – едната от които филателна, а другата е фолклорна.Във фолкорната главно действащо лице е Таня Янчева – Дукова от Украйна, известна сред българските етнически общества като жена, която знае пътя на хляба и изработва едни от най-хубавите български погачи.
Конференциите по история, литература и фолклор, които традиционно се провеждат в рамките на форума,  са предвидени за третия ден от него и ще се състоят в културния център „Мелницата”. Първата от тях е посветена на 150 години от обесването на Васил Левски, тя ще бъде от национален характер и ще се води от проф. Пламен Митев от университета във Велико Търново. Ще участват и учени от други университети в България, от университета в Тараклия, Молдова, и от Румъния..Втората конференция е за етнологията на българите, което е постоянна тема на изданията на форуа, неин ръководител ще бъде проф. д-р Елена Рацеева от Тараклийския университет в Молдова. Над 20 учени са заявили участие в конференцията. Докладите ще излязат в брой 9 на списание „Форум”, което е издание на проявата в Балчик.ДТ

Print Friendly, PDF & Email