24.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Над 28 000 станаха жертвите на земетресението в Турция и Сирия

Хуманитарни организации са обезпокоени от появата на холера в Сирия
Катастрофалните земетресения в Турция, засегнали тежко и Сирия, са отнели живота на над 28 000 души, предаде Франс прес, като се позова на данни на местните власти на двете страни.
В Турция жертвите са вече 24 617, а в Сирия загиналите са 3574.
Според Световната здравна организация 26 милиона души в двете страни може да са били засегнати от трусовете. Организацията отправи призив за събиране на 42,8 милиона долара за бедстващите.
Хуманитарни организации са обезпокоени от появата на холера в Сирия.
Сирийското правителство разреши в петък доставката на хуманитарна помощ в цялата страна, в това число и в бунтовническите райони, в които 5,3 милиона души рискуват да се окажат без подслон.
За първи път от 35 години насам бе отворен и пропускателен пункт между Турция и Армения за доставка на хуманитарна помощ за Турция.
Същевременно в Хатай въпреки студа изпод отломките на рухнала сграда след 140 часа бе спасено 7-месечно дете на име Хамза. Според турски медии 2-годишно момиченце на име Ася, също е било спасено в Хатай. Спасени са били и 70-годишна жена на име Мнексе в Кахраманмараш, както и 35-годишната майка Йозлем и дъщеричката й на 6 годинки Хатидже в Адъяман.
Междувременно паркинги, стадиони и спортни зали в Южна Турция вече са превърнати в импровизирани морги, където хората издирват близките си.
Близо 32 000 души са мобилизирани в спасителните операции в Турция. В района са разположени и над 25 000 турски военни, които също помагат.

Print Friendly, PDF & Email