02.10.2023

Над 25 производители и занаятчии от община Добричка показаха живото село

Разнообразната им продукция се изкупи почти веднага
Над 25 производители и занаятчии събра Първото изложение на производителите и занаятчиите в община Добричка, което се проведе на площада през залата с органа в Добрич.. Събитието е по инициатива на кмета на община Добричка Соня Георгиева и е организирано с подкрепата на фондация „Добруджа – история, традиции и култура“. То е продължение на ежегодно организираната Алея на занаятите и земеделските производители по време на фолклорния събор „Песни и танци от слънчева Добруджа“.
„Слагаме началото на едно ново събитие, което дава възможност на участниците да представят собствената си продукция”, отбеляза при откриването на изложението кметът Соня Георгиева. „Целта ни е да насърчим развитието и реализацията на продукцията на производителите и занаятчиите. Изложението дава възможност да станете забележими, както за жителите на община Добричка, така и в регионален и национален мащаб”, добави тя. „Нека това ново начало се превърне в традиция и в поводи за срещи с нашите производители и занаятчии”, каза още Георгиева.Всички участници получиха специална грамота за участието си в изложението, връчена от кмета.
Поздрав към участниците и гостите на изложението отправиха фолклорен ансамбъл „Здравец“ при читалище „Напредък 1942“ в село Дончево с художествен ръководител Гергана Димитрова и ансамбъл „Добротица“–Добрич, с главен художествен ръководител Александър Александров и хореограф Юри Митев.
В изложението участваха и двете профилирани училища в община Добричка, които представиха специалностите на паралелките – производство на растителни масла, маслопродукти и етерични масла в село Карапелит и шлосерство и шивачество в село Победа.
„Стремим се да научим учениците си на професионализъм, да развиваме творческата мисъл в тях. На децата им е интересно, особено, когато ходим на учебни практики”, заяви Сабина Стоянова,преподавател по шлосерство в училище „Добри Войников” в село Победа.”Все още приемаме ученици за новата учебна година. Училището в Карапелит произвежда слънчогледово и лавандулово масло, различни видове мармалади, сладка, сирене, натурален сок от ябълки”, каза Калоян Димитров, преподавател в средното училище „Никола „Вапцаров” в село Карапелит. ”Интересът към професионалната паралелка се засилва. Специалността „Производство на растителни масла, маслопродукти и етерични масла“ е уникална и перспективна. Тази специализация е в 11 и 12 клас, а до 10 клас учениците се учат за оператор в хранително-вкусовата промишленост. В професионалната паралелка учениците от 8 до 12 клас са около 60. Тази година изпратихме 12 абитуриенти”, добави той.
„Занимавам се с ръчна и машинна бродерия, по-скоро като хоби”, обясни на фона на избродирани от нея блузи Тодорка Иванова от село Драганово. Започнала е на крачната шевна машина на баба си, вече има електронна. „Напоследък блузи и тениски с бродерия много се търсят – не само от жени, но и от деца и мъже”, добави тя.
Деян Трифонов от село Ново Ботево предложи на изложението мед и пчелни продукти, гледа около 60 кошера. Показаа разнообразни видове мед в различни разфасовки и пчелен прашец. „В Лондон живях над 10 години, но реших да се върна. Семейството ми живее в Англия. В Ново Ботево преди години родителите ми купиха място около декар и го превърнаха в градина. От малки ходим там да помагаме за производство на краставици и домати. Като се върнах, разбрах, че къщата отсреща се продава. Тя беше в окаяно състояние, но в ремонта й вложих спестените в чужбина пари”, разказва младият мъж. „Само с доходите от пчеларство трудно издържаме и себе си, и пчелина, но разбрахме с приятелката ми, че, за да се развиваме успешно, трябва да се занимаваме само с това”, каза още Трифонов .”Тази година пазарът на мед е като че ли по-слаб от миналогодишния. Изкупуване на едро от фирми на практика няма.Ние сме се специализирали да ходим по изложения и фермерски пазари в страната и така пласираме продукцията си”, добави той.
Домати, краставици, червени пиперки, сливи, различни сортове грозде, круши, млечни и месни продукти, хлебни изделия, подправики – традиционни и модерни, предложиха на изложението производители от много села – Славеево, Пор. Гешаново, Плачи дол, Бранище, Орлова могила, Стефаново, Котленци, Овчарово, Прилеп, Козлодуйци и др.Изложителите показваха продукция от семеен бизнес, студент по киберсигурност призна, че в свободното си време с удоволствие помага на родителите си в стопанството. Щандът на фермера Недко Митев от село Овчарово предложи производството си във вид на вкуски кебапчета и кюфтета, които беха опечени, готови за похапване . ДТ

Print Friendly, PDF & Email