28.09.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Наводнения в цяла България, животни се давят, реки преливат…

Обилните валежи от дъжд нанесоха щети в цялата страна
Обилните валежи от дъжд нанесоха щети в цялата страна. Очаква се и днес да вали над Югозападна, Южна и Източна България. Не са изключени количествата валежи за кратък период от време да надминат 25 л /кв.м. Повишава се рискът от локални наводнения над тези райони, съобщиха от Meteobalkans.
Хора от къща в Нови Искър са били евакуирани заради повишеното ниво на водата след обилните валежи. Кметът на София Йорданка Фандъкова проверява на място ситуацията в кв. „Кумарица“ в селото във връзка с обилните валежи, тъй като на мястото има повишение на нивата на реките, съобщава Bulgaria ON AIR.
Към момента има три критични участъка в район Нови Искър, информират от Столичната община.
Във Варна дъждът отново наводни улици и булеварди. Това затрудни трафика в града и предизвика големи задръствания. Макар, че дъждът не е пороен, шахтите не могат да поемат водата и на места са се образували огромни локви.
Проблеми с локвите по пътищата имаше в района на Евксиноград, на околовръстния път на Варна и на зеленчуковата борса.
В морската ни столица се отводняват избени помещения и мазета, работи се по отводняването на отделни шахти. От общината уточниха, че е правено есенно почистване на шахтите, но заради интензивния дъжд и наносите в момента отново има проблеми. Екипите продължават да работят, съобщава БНТ.
От снощи до днес са паднали 31 литра на квадратен метър, което е дозата за половин месец. Синоптиците предупреждават, че до края на седмицата ще има интензивни валежи с много кратки прекъсвания, така че хората трябва да бъдат много внимателни.
Вследствие на валежите през последните три дни реките край Благоевград са увеличили нивото си. Река Струма е качила 1.5 м, придошли са река Бистрица край Благоевград и река Рилска край Кочериново.
На входа на Кочериново се е образувало езеро от прелял канал, наводнена е и ферма, водата от него тече по пътя към общината от три дни.
„Удавиха ми се зайците, не мога да вляза в двора, водата е дълбока“, каза пред БГНЕС фермера Кирил Стоянов. Той се принудил заради наводненото стопанство да премести животните. Наводнен е и пътят към мандрата над фермата на Кирил. Причината е преливащ канал, захранващ ВЕЦ в района. Вода се стича и от придошлото Смочевско дере.
Река Струма при с. Бело поле е придошла, на пътя към склада с инертни материали на „Громахолд“ дежури фадрома.
Голям е разливът край „Бистраците“ под село Мощанец, пише „24 часа“. Придошлата река залива и колоните на строящия се мост на АМ „Струма“, тук миналата седмица бе отнесен понтонен мост.
Придошли са и вливащите се в Струма Градевска, Сушичка и Санданска Бистрица. Въпреки покачването нивото на Струма, остават два метра до това от голямото наводнение от 5 декември 2010 г.
Река Рилска също приижда, преливникът на ВЕЦ „Рила“ е пълен и изпуска водата през шлюза.
Баражът над Благоевград на р. Бистрица буквално кипи от придошлите води. На този етап няма опасност от заливане на сгради край река Струма.
В Добрич са паднали 24 литра валежи на квадратен метър през последното денонощие, съобщиха от областния съвет по сигурност. Според дежурния при продължаващия дъжд няма подадени сигнали за сериозни инциденти в региона.
Пожарникарите са отводнявали къща в района на улица „Осъм“ в Добрич, където при голямото наводнение в града през 2014 година загина мъж, съобщиха от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. По думите на директора на пожарната Дарин Димитров този път не е имало никаква сериозна опасност за обитателите на наводнения частен имот.
Община Трън пък обяви бедствено положение, след като от обилните валежи нивото на река Ерма се покачи и тя излезе от коритото си. Това съобщи кметът на пограничния край Цветислава Цветкова. Заради обилните валежи нивото на Ерма се е покачило с 3 метра.
От придошлите води са залети пет двора и е наводнена една къща в Трън. Паднала е и стана на речното корито, правена по проект през 2012, но благодарение на това щетите са минимални.
Бедственото положение може да продължи до 7 дни.
Повишаване на нивото на водата се отчита в река Марица при Димитровград, Харманли, Свиленград и Симеоновград, съобщиха от областната администрация в Хасково във връзка с днешния оранжев код за обилни валежи в региона.
По данни на оперативните дежурни по общини към обяд днес, въпреки повишението, никъде не е достигнат жълтият праг на предупреждение. Нивото на река Сазлийка при Симеоновград и на язовир Ивайловград също са под жълтия праг на предупреждение, допълват от администрацията.
В Костинброд и Сливница има залети пътища, отнесени мостове, наводнени дворове и къщи.
Заради обилните валежи преля и реката под железопътния мост между Нови Искър и Курило. Има опасност от заливане на къщите в Мрамор и Требич. Язовирът край село Петърч прелива.
Реката в село Калотина е преляла и е откъснала един от кварталите в населеното място. Залети се дворове и къщи. Отводняват се мазета и приземни етажи.
Водоемът застрашително е покачил нивото си. Пожарникари и полицаи са спасили възрастна и трудноподвижна жена от буйните води.
Мръсотия се излива от канализацията по улиците на град Батановци, съобщи кметът на населеното място Радослав Петров. Заради повишеното ниво на река Струма канализацията, която е заустена в нея е започнала да връща и мръсотията изтича отвсякъде, обясни кметът. Наводнен е целият квартал „Средорек“.
Проблеми има и с увеличеното ниво на река Конска, каза още Лазарова. Водата е заляла мазета и дворове в Божилова махала. Сутринта дерето е било почистено.
На 30 сигнала за отстраняване на последиците от падналите обилни валежи в областта са реагирали служителите от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението „ в Перник през почивните дни, съобщиха от полицията. Имало е множество сигнали за наводнени мазета, приземни етажи на сгради, пътни платна и улици, както и отстраняване на паднали дървета.Основните проблеми са били в община Перник, където са посетени 28 адреса, уточнява ОД на МВР.
Остава усложнена обстановката в София-област. Проблеми има и в района на Годеч. Полицията и пожарната са получили над 200 сигнала за паднали дървета и камъни край Искърското дефиле.
Временно движението в участъка между 12 км и 13 км по път III-813 Годеч – Драгоман е ограничено поради заливане на пътя, съобщиха пък от пресцентъра на АПИ.
dnes.bg

Print Friendly, PDF & Email