09.12.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Мор по делфините, Украйна разследва Русия, пита ни колко случая имаме

Вероятната причина за смъртта им е използването на хидролокатори върху подводници
Масова смърт на делфини – екоцид, в Черно море заради въоръжената агресия на Русия е започнала да разследва прокуратурата в Одеса. Това съобщиха от Генералната прокуратура на Украйна.
По плажовете на Одеса от началото на войната се откриват голям брой мъртви морски бозайници. Вероятната причина за смъртта им е използването на хидролокатори върху подводници на Русия. Сонарите издават мощни звуци, които влияят негативно на здравето на животните.
По инициатива на прокуратурата са извършени обиски и разпространение на морски свинчета и делфини, открити мъртви по бреговете.
Избраните проби ще бъдат изпратени за изследвания в университета в Падуа (Италия), и отделно изследване на вътрешните уши на бозайниците в университета в Хановер (Германия).
Проби от мъртвите делфини ще се изпратят за изследвания в Италия и Германия.
Също така прокуратурата подготвя искания за международна правна помощ към Република България, Република Турция и Румъния за установяване на подобни случаи на смъртни случаи на делфини.
Прокурорите на Одеската областна прокуратура откриха наказателно производство за престъплението екоцид.
Природозащитникът Иван Русев алармира от месеци, че расте броят на мъртвите делфини в Черно море. По неофициални и прогнозни данни те са поне 5000 от началото на войната през февруари, пише 24 часа.

Print Friendly, PDF & Email