24.06.2024

Младежка академия по космическо право „даде ход“ на делото за космическия туризъм

Над сто ученици от две варненски гимназии се включиха в първото открито заседание на младежката академия „Космос и право“ по „делото“ за старта на космическия туризъм. Регионалната образователна програма е съвместна инициатива на Планетариума, на Висшето военноморско училище и Апелативен съд – Варна. В звездната зала се проведоха две сесии – с представителите на хуманитарната гимназия в паралелка „Съдебна администрация“ и частната профилирана гимназия „А. дьо Сент-Екзюпери“. Изключителен интерес предизвикаха презентациите на популяризатора на космическата идея в България Светослав Александров – автор на книги и създател на сайт.
Мартин Миленков, Даника Иванова, Виктория Георгиева, Радослав Георгиев, Кристиан Велчев, Мартин Алатов и Александър Иванов са екипът, чийто проект за космическо летище „Spaceport1» получи специалната награда на най-престижния конкурс на Националното космическо общество на САЩ и НАСА за проектиране на космически градове. Варненските гимназисти надвиха в надпреварата около 27 хиляди ученици от 19 страни. Дни преди да представят резултата от двегодишния си труд в САЩ, те разказаха как са „построили“ космическия аеропорт, с какви предизвикателства ще се сблъскат хората, населяващи други планети, в какво общество ще живеят, държавното устройство, валутата, изхранването, икономиката и осигуряването на ресурси.
Светослав Александров направи увлекателна разходка из историята на пилотираните полети. Изследователят засегна юридическата, научната и политическата страна на въпроса „къде започва космосът“. От каква височина държавите престават да упражняват своя суверенитет върху въздушното пространство? Консенсусът на юристи и държавници предстои. Той сподели, че Европейската космическа агенция строи своя совалка, чиято експлоатация трябва да започне след 2 години; че още това лято за първи път туристи ще летят на хиляда км над земната повърхност и още много интересни факти.
Участниците в Планетарното заседание получиха синтезирана писмена информация за правните аспекти на космическия туризъм. В кратко видео те проследиха бурната надпревара в космическия туризъм между компаниите на милиардерите Ричард Брансън, Джеф Безос и Илън Мъск.
Учениците разговаряха за ползата, вредите, цените и бъдещето на пътуванията. Защото това вече не е научна фантастика, а част от ежедневните новини в земните медии. ДТ

Print Friendly, PDF & Email