12.08.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Млада жена, израснала в дом и под запрещение, помага на други като нея


Ели от Добричкото социално предприятие „Чудната градина“ има собствен проект за подкрепа на момичета като нея. Тя е отгледана в дом за деца с интелектуални затруднения и допреди няколко години е била под запрещение.
Днес Ели иска да отвори вратите на света за младите жени с подобни проблеми.
Елица Маринова спечели трета награда от конкурса за идейни проекти „Мечтай смело!“ на Българския фонд за жените.
„Аз отдавна мечтаех да пиша проект и това ми се сбъдна. Бях на феминистки лагер във Варна и обсъждахме какви са идеите за проект, целите, самият проект как да се оформи, за да се осъществи“, разказва Елица.
За самото обучение Елица е избрана чрез конкурс.
„Тя беше на едноседмично обучение, на което за първи път получи удовлетворение от това, че други хора се възхищават на нейните успехи, а те не са малко, и на нейната борбеност. Тя наистина е преживяла неща, които повечето дори не са сънували, че може да се случат. Придоби куража и смелостта в това да работи и наистина да сбъдва мечтите си“, споделя Мария Методиева, ръководител на социално предприятие „Чудната градина“.
Ели е отгледана в бившия дом за деца с умствено изоставане в село Крушари. Тя е сред първите момичетата, на които беше свалено запрещението, благодарение на усърдната работа на Мария Методиева и нейната фондация „Св. Николай Чудотворец“.
„Не знам дали другите хора могат да си дадат сметка за това, ако си тръгнал от място, наречено „дом“ и то за деца с умствено изоставане, колко трудно може да преодолееш най-елементарни пречки, дори от битов характер. Тя стигна един много значителен напредък, както и всички останали, които участваха тогава в тази доста дълга увертюра, наречена „отмяна на запрещение“, казва още Методиева.
Ели първо работи като детегледачка в центровете за настаняване от семеен тип, след това в пералня и в „Чудната градина“ от самото и създаване. Живее с още 14 момичета в защитено жилище. Половината от тях са под запрещение, което им пречи да вземат самостоятелни решения в живота си и споделят простичките си мечти с Елица.
„Искат да отидат да видят какво е фризьорски салон, маникюр, грим, йога, танци театър“, споделя Ели.
Тази идея е залегнала в проекта за чието осъществяване и помага Мария. Целта е да им помогне да разберат по-добре своите права чрез поредица от обучения, активности и колективни занимания.
„За да им е по-интересно, по-забавно, да видят какво е, що е, да изпитат удовлетворение, като всеки обикновен човек“, смята Елица.
Финансовото изражение на проекта и „Ние жените“ е почти 3000 лв., с които ще бъдат обучавани 14 момичета с интелектуални затруднения.

Print Friendly, PDF & Email