27.09.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Министър Сачева: „Докато опозицията продава бъдеще време, ние решаваме проблемите на хората в реалността”

„За затворените бизнеси до края на миналата седмица вече са изплатени 8,6 млн. лв за почти 36 000 работници от общо кандидатствали 42 960. Това са сумите за ноември и декември м.г. и би следвало да са ги получат до края на тази седмица. 3000 молби са отказани по различни причини. Започваме веднага приемането на документи за месец януари. Вече обезщенията са 75 % от осигурителния доход, а не 24 лв. Забавянето, което се получи, беше свързано очаквано с нотификации от страна на Европейската комисия, празниците – Коледа и Нова година, но имаше и голям брой сгрешени документи, необходимост от допълнителни документи и декларации, както и сгрешени банкови сметки. Отчитаме като грешка, че този път решихме да плащаме директно на работниците и служителите, защото това увеличи обемът от работа. Кандидатствали са 8000 работодатели за 43 000 души. Служителите в Агенцията по заетостта работят с удължено работно врме, но те са само 2000 души” – заяви в Добрич министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.По мярката 60/40 са изплатени почти 747 млн. лв са изплатени, като са запазени около 250 000 работни места – добави тя.
Тази седмица в сряда ще бъде приет на заседание на Министерския съвет Национален план за насърчаване на заетостта – каза още Сачева. „За първи път от 10 години имаме увеличение на средствата за този национален план с почти 14%, 83 милиона лева ще бъдат дадени за това, за да могат 15 000 души да бъдат наети на работа, а 12 000 да преминат през специални програми и курсове на обучение, така че да намерят вероятно ново работно място. Това са част от усилията, които полагаме, за да намалим негативните ефекти от пандемията” – добави тя.
По повод поисканата й оставка, министър Сачева коментира, че на един министър оставката му се иска още от момента, в който стане министър. Това е работата на опозицията, според нея.”Пред вратата на Министерския съвет бяха около 30 души, а 36 000 души почти са получили вече своето възнаграждение за месеците ноември и декември. Опитвам се да намеря тази жена, която твърди, че някой е поискал да връща тези 24 лева. До този момент не сме успели. Използвам възможността да призова, ако такава жена съществува, нека да се свърже с нас, за да видим какъв е проблемът и защо някой е искал от нея да връща 24 лева. Ние нямаме информация за такъв случай.
С наближаването на изборите ще има много различни активни провокации. Ние се опитваме да бъдем максимално полезни. Не отричаме, че имаше забавяне в изплащането на 24-те лева, както и в изплащането на 20% от фиксирания оборот на затворените бизнеси, но това се дължи на огромния обем от работа. Второ, на това, че очаквахме нотификация от Европейската комисия. В момента нещата вече би трябвало да са в ритъм и почти всички кандидатствали да са получили средствата” – обясни Сачева..
На въпрос дали ще бъде водач на листата на ГЕРБ в Добричка област, където е и областен координатор на партията, в предстоящите парламентарни избори, тя заяви, че ще участва в изборната надпревара, но в момента започнат номинациите за депутати в ПП ГЕРБ. „Когато сме готови с листите, ще ги обявим. В момента сме се фокусирали върху това как да подкрепим и да подпомогнем хората. Виждате, че, докато всички останали да си позволят лукса да продават бъдеще време, ние трябва в реалността, в момента да се справяме с кризата и да даваме решение на проблемите на хората” – обядни министр Сачева, като добави, че много министри ще бъдат водачи на листи, но кой къде ще бъде, това още не е взето като решение.
„Много важна за нас тема е запазването на нашите многогодишни занаяти в архитектурно-етнографсия комплекс „Стария Добрич”. През изминалите месеци министър Сачева и Министерството на културата успяха да осигурят 100 000 лв за подпомагане на занаятите в условията на пандемия. До момента има подписани 20 договора, всеки на стойност 5000 лв. Съответните занаяти ще разработят програма, за да могат да привлекат децата на град Добрич те да се запознаят подробно с тях. Общината ще направи кратки видеа през следващите месеци за всеки един от занаятите, за да можем да промотираме по-най-добрия начин това, което имаме като наследство” – каза кметът на Добрич Йордан Йорданов. Той благодари за министър Сачева за патрньорството. „Тези занаяти са ни съхранили през годините и смятам, че това е правилният път” – добави той.
400 000 лева отпусна правителството за запазване на занаятите в етнографските комплекси. Освен „Стария Добрич“, това са „Етъра“ в Габрово, Самоводската чаршия във Велико Търново, в Златоград и Пловдив – отбеляза Сачева. „Занаятчиите са една от категориите, за които ние специално се погрижахме, защото тук е изключително важно да запазим майсторите, защото в България почти няма хора, които да се занимават с техните професии. Това беше въпрос и на родолюбиво дело” – добави министърът. Тя и кметът Йорданов се срещнаха и със занаятчиите. ДТ

Print Friendly, PDF & Email