01.03.2024

Министърът на отбраната на САЩ Остинпристигна в Украйна с „важно послание“

Министърът на отбраната на Съединените щати Лойд Остин съобщи в свой пост, публикуван в социалната медия X, че е пристигнал на посещение в Украйна, за да се срещне с ръководството на страната, предаде Ройтерс.

„Днес съм тук, за да предам важно послание – Съединените щати ще продължат да стоят до Украйна в борбата ѝ за свобода срещу агресията на Русия, както сега, така и в бъдеще“, подчерта той.

Посещението на шефа на Пентагона в Киев не беше обявено официално.

Остин, придружен от командващия на Европейското командване на САЩ, беше показан на снимка до влак да се ръкува с посланика на САЩ в Киев. Снимаката беше публикувана от американското посолство.

Посланикът на САЩ в Киев Бриджит Бринк каза, че посещението е сигнал за „непоколебимата подкрепа“ на Вашингтон за Украйна в нейната борба за свобода.

По-рано този месец заместник-секретарят за пресата на Министерството на отбраната на САЩ Сабрина Сингх разкри, че Пентагонът разполага само с един милиард долара, за да финансира попълването на военните запаси за оръжия, изпратени в Украйна.

Пътуването на Остин до Киев идва на фона на нарастващото разделение относно помощта за Украйна в законодателния орган на САЩ преди президентските избори през ноември следващата година.

Следващия месец във Вашингтон пък трябва да се проведе съвместна конференция Украйна-САЩ за военната индустрия. Това събитие, което се очаква на 6 и 7 декември, има за цел да даде тласък на вътрешното производство на оръжия в Украйна, докато борбата й срещу пълномащабна руска инвазия наближава края на втората си година.

Print Friendly, PDF & Email