23.07.2024

Министри от ЕС поискаха строги мерки срещу мигрантите, идващи в съюза

Министри от Европейския съюз заявиха вчера, че страните членки трябва да проверяват по-добре мигранти и търсещи убежище и да гонят по-бързо представляващите риск за сигурността, след като скорошни ислямистки атаки показаха съществуващите трудности в тази сфера, предаде Ройтерс.
Министрите на вътрешните работи и на правосъдието на ЕС се срещат в Люксембург, за да обсъдят какви стъпки да се предприемат след смъртоносните атаки в Брюксел и Франция в момент на притеснения за сигурността заради конфликта между Израел и „Хамас“.
Важно е тези лица, които може да представляват заплаха за сигурността за нашите граждани, да бъдат връщани незабавно и принудително“, заяви еврокомисарят по миграцията Илва Йохансон:
„Трябва да бъде по-ефективни, да затворим пробойните и по-бързи в решенията за връщане“.
45-годишният тунизиец, който уби двама шведи в Брюксел в понеделник, е пребивавал незаконно, след като молбата му за убежище е била отхвърлена.
Той е стигнал до ЕС през италианския остров Лампедуза през 2011 г., като е живял и в Швеция.
20-годшният роден в Русия ислямист от Ингушетия, обвинен в убийството на учител в Северна Франция миналия петък, е бил известен на властите като рисков за сигурността, но не е бил изгонен от страната, посочва Ройтерс.

Print Friendly, PDF & Email