07.12.2023

Минималната заплата става 933 лв. от 1 януари

Премиерът Николай Денков коментира, че увеличението със 153 лева от първи януари е едно от най-важните решения, свързани с подготовката на бюджета за догодина

933 лв. става минималната работна заплата от 1 януари 2024 г, реши правителството вчера. Това е в изпълнение на поет ангажимент за намаляване на неравенствата в България. Премиерът Николай Денков коментира, че увеличението със 153 лева от първи януари е едно от най-важните решения, свързани с подготовката на бюджета за догодина:

„България продължава да бъде държавата с най-ниска минимална работна заплата в Европейския съюз, така, че поетапно ние трябва да излезем от ситуацията на икономика, която привлича инвеститори главно с ниските си работни заплати. Ние трябва все повече да привличаме инвеститорите с това, че предлагаме производства с високо качество, висока добавена стойност и добре подготвена работна ръка. Разбира се, това ще отнеме време, но решението днес е стъпка в тази посока“, коментира премиерът в началото на правителственото заседание.

КНСБ подкрепя правителството за увеличението със 153 лева на минималната работна заплата от 1 януари догодина. Това заяви във Велико Търново президентът на синдиката Пламен Димитров. За готвената национална стачка на миньорите и енергетиците той коментира, че има да се извърви дълъг път пред стачката и посочи, че зимата е най-подходящият момент за нея, за да бъдат чути исканията им.

КНСБ подкрепя минимална работна заплата от 933 лева от Нова година, но тя да е базата за предстоящото договаряне на заплатите по браншове, заяви президентът на синдиката Пламен Димитров:

„Ние искаме текстът да бъде допълнен и доработен, така че да предполага колективно договаряне над това число по браншове и по икономически дейности“.

След синдикална среща във Велико Търново Пламен Димитров заяви, че очаква миньорите и енергетиците да прекратят блокадите на магистрала „Тракия“, на Прохода на Републиката и на подбалканския път при Гурково, но не се ангажира с дата.

Поне месец и половина трябва като организационен срок, за да се подготви ефективна стачка на сектора. Засега нагласите са само за мини „Марица Изток“, посочи президентът на КНСБ и поясни защо в момента е проблемно организирането на ефективната стачка:

„Исканията на хората не са към ръководството на мината, а са към ръководството на държавата. Така че през ефективната стачка, тя е много силен механизъм за натиск, но исканията трябва да бъдат други“. 

Пламен Димитров заяви, че в момента не би подкрепил миньорите и енергетиците за ефективни стачни действия и посочи, че, ако искат да бъдат чути, това най-добре ще е през зимата, както се случи през 2012 година:

Print Friendly, PDF & Email