24.07.2024

Милиони в Турция отпразнуваха победата на Ердоган, който бе преизбран като президент

Въз основа на резултатите от обработката на 99,43% от бюлетините той получава 52,14% от гласовете, а опозиционният кандидат Кемал Кълъчдароглу – 47,86%.

Милиони хора в цяла Турция празнуваха победата на втория тур на президентските избори на настоящия държавен глава Реджеп Тайип Ердоган в неделя.

Поддръжниците на Ердоган, който бе кандидат за президент на Републиканския алианс, празнуваха цяла нощ по улиците и площадите на много градове в страната.

Стотици хиляди ликуващи хора се събраха в мегаполиса Истанбул и в столицата Анкара, където президентът през нощта се обърна към поддръжниците си от балкона на президентския дворец „Бештепе“.

Ердоган заяви, че в района на двореца са се събрали 320 000 души.

Хората носеха турски флагове, флагове на управляващата Партия на справедливостта и развитието, както и знамена на Партията на националистическото действие, която е основният съюзник в Републиканския алианс на Ердоган.

Поддръжниците на президента ликуваха, като скандираха лозунги в негова подкрепа и пееха песента, посветена на Ердоган. Някои от тях играха хоро.

Пред двореца „Бештепе“ до късно през нощта се стичаха радостни граждани с малки деца и бебета, въпреки че в столицата валеше слаб дъжд.

Булевардите и улиците на Анкара бяха пълни с автомобили с цели семейства, подкрепящи Ердоган. Шофьорите на автомобилите надуваха клаксони, много хора развяваха знамена от колите. На много места в столицата се образуваха километрични задръствания.

Огромен брой поддръжници на президента празнуваха и по улиците на Кахраманмараш – епицентър на унищожителните земетресения от 6 февруари.

Много от българските политици не закъсняха с поздравите, насочени към поредната победа на президента на Турция Реджеп Ердоган. Той получи 52,14% от гласовете на втори тур.

„Поздравления за Ердоган! Народът на Турция гласува за най-доброто бъдеще на своята страна и нашия регион“, написа в Twitter лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод победата на балотажа на изборите в неделя.

„Нашето приятелство и ползотворно сътрудничество ще продължат да укрепват и насърчават просперитета и стабилността“, добави още Борисов.

Държавният глава Румен Радев поздрави своя колега Реджеп Тайип Ердоган по повод преизбирането му като президент на Република Турция на изборите, проведени в неделя в страната. Българският президент изразява увереност, че отлично развиващото се през последния период двустранно и многостранно сътрудничество между България и Турция ще продължи да се надгражда още повече по време на новия мандат на президента Ердоган и ще бъде фактор за укрепване на добросъседството, доверието, сигурността и сътрудничеството в региона на Югоизточна Европа. Това съобщиха от пресцентъра на президентството.

Президентът Радев откроява общите усилия на България и Турция в сферата на енергийната сигурност, свързаността, икономическото и търговско сътрудничество и въпросите на миграцията като фактори за преодоляване на предизвикателствата и в интерес на напредъка на двата народа и на региона.

„От свое име и от името на Движението за права и свободи поднасям искрени поздравления за преизбирането на Реджеп Тайип Ердоган за президент на Република Турция“, написа във Facebook лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

И допълни, че вярва, че „този резултат ще донесе ползи не само за Турция, но и за целия регион“.

Поздравявам с победата президента на Турция г-н Ердоган. Тази победа предизвиква радостни чувства в мен и като човек, и като политик. Това разпространи до медиите екипът на доайена на 49-ия парламент и депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов.

Висшият избирателен съвет (ЦИК) на Турция призна въз основа на предварителните резултати победата на Ердоган на втория тур на президентските избори. Въз основа на резултатите от обработката на 99,43% от бюлетините той получава 52,14% от гласовете, а опозиционният кандидат Кемал Кълъчдароглу – 47,86%.

Print Friendly, PDF & Email