19.06.2024

Местните инициативни групи ще имат среща с министър-председателя

Необходимо е Управляващият орган да подготви указаканията и критериите за кандидатстване на новите стратегии на местните иницативни групи /МИГ/
„Управляващият орган да подготви указаканията и критериите за кандидатстване на новите стратегии на местните иницативни групи /МИГ/”, призова Надежда Василева, изпълнителен директор на МИГ „Добричка”, член на Управителния съвет на Националната асоциация на МИГ. „Средства има, трябва само управляващият орган да си свърши работата”, добави тя.”Предстои среща на 24 януари на представители на асоциацията с министър-председателя, с Управляващия орган, за са вземе решение какво ще се случва с подхода „Водено от местната общност развитие”, добави тя.”Необходимо е да се отвори приемът за стратегиите за новия програмен период, за да започне и приемането на проекти. Ние готови със стратегиите. Приемът трябваше да стане през декември. Първо трябва да се одобрят тези стратегии, затова тъпчем на едно място”, добави Василева. Управляващият орган за подхода „Водено от местната общност развитие”е към Министерството на земеделието и храните, отговорен зам.-министър е Таня Георгиева, която е председател на този орган. „След като се одобрят указаканията и критериите, МИГ-овете по места – вече с бюджет, започват да обявяват приеми на проекти Но МИГ-овете трябва да имат разписани договори с Управляващия орган за финансиране, иначе нищо не може да започне”, добави Василева.”Вчера отново проведохме задание на Управителния съвет на Националната асоциация на МИГ, за да уточним какво точно ще поставим като въпроси на срещата”, коментира Василева.
В област Добрич местните инициативни групи са „Добричка”, „Балчик -Ген.Тошево”, „Тервел-Крушари”, както и местната инициативна рибарска група „Шабла-Каварна-Балчик”. Активните МИГ-ове в предходния програмен период в страната наброяват 64, а средно заетият персонал в тях е от трима души. През новия програмен период през МИГ-овете ресурс за около 1 млрд. лв може да достигне чрез проекти до бенефициентите – основно в малки населени места.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email