24.07.2024

Международният форум „Българско наследство” събира в Балчик за 9-и път българи от Украйна, Молдова, Румъния

Предвидени са конференции по история, литература и фолклор
От 24 до 26 август в Балчик ще се проведе  деветото издание на  международния форум „Българско наследство”, съобщи Маруся Костова – организатор на събитието. Конференциите по история, литература и фолклор, които традиционно се провеждат в рамките на форума,  са предвидени за третия ден от него и ще се състоят в културния център „Мелницата”. Първата от тях е посветена на 150 години от обесването на Васил Левски, тя ще бъде от национаален характер и ще се води от проф. Пламен Митев от университета във Велико Търново. Ще участват и учени от други университети в България, от университета в Тараклия, Молдова, и от Румъния..Втората конференция е за етнологията на българите, което е постоянна тема на изданията на форуа, неин ръководител ще бъде проф. д-р Елена Рацеева от Тараклийския университет в Молдова. Над 20 учени са заявили участие в конференцията. Докладите ще излязат в брой 9 на списание „Форум”, което е издание на проявата в Балчик.
Фолклорната част започва още в първия ден на събитието, когато в 18,30 часа в читалище „Паисий Хилендарски” в Балчик концерт ще изнесат представители на българската диаспора. С миниспектакли ще участват ансамбли от Украйна, Молдова, Румъния и България. Преди това ще бъде открита изложба на националния музей „Васил Левски” в Карлово в „Мелницата”. Оттам участниците ще направят дефиле по главната улица на Белия град,  ще поднесат цветя на всички паметници. „По тази улица има над 10 паметника. Накрая ще спрем пред Паметника на загиналите във войните в центъра на града”, каза още Костова. Събитието ще бъде открито от кмета на Балчик Николай Ангелов и ще започне водосвет.
Във втория ден на форума – 25 август, от 9 до 17 часа ще се изявят над сто индивидуални изпълнители и колективи и ще се проведе конкурсната част, която включва няколко възрастови категории. Най-малките са 9-годишни.Общо категориите, които са различни, са 7. „Целта е да се покаже съхранената културна традиция – песни, танци, носии, обичаи. В конкурсната част ще вземат участие изпълнители от България, Украйна, Молдова и Румъния.От Молдова ансамблите са 6, от Румъния – 3, от Украйна -1. От миналата година имаме традиция награждаването да не става в края на фестивалния ден, тази година ще бъде на три пъти”, добави Костова. „Българите зад граница идват със самочувствието, че по-добре съхраняват българските традиции от нас. Затова трябва да ги стимулираме”, обяснява Костова.”И ние имаме отговорност да съдействаме максимално за опазването на българските традиции в тези селища, които на 200-250 години. Първото масово преселение към Украйна е от 1830 г., то засяга и българите, живеещи в Северна Добруджа”, обяснява Костова. „Започнали сме с Иванка Унгряну, която е координатор на нашия фестивал в Румъния, да събираме спомените на българите, които са наследници на онези, които са избрали мигрантския път за оцеляване. Вече трета година година работим върху тази книга, но постоянно излизат нови неща. Балчиклия, който живее в Ирландия, е събрал моного материали за баба си и дядо си в Северна Добруджа, посетил е селото, в което са живели, също ще ни предостави тяхната история”, каза още Костова.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email