16.05.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Медицински лаборанти се жалват пред здравния министър от несправедливо заплащане

Те негодуват , че им се начислява данък за работа на първа линия в КОВИД зоната

Шест медицински лаборанти в Диагностично консултативен център /ДКЦ/ 1 Шумен протестират в писмено изложение до министъра на здравеопазването срещу несправедливо разпределение на преведените от Здравната каса суми за положен труд в КОВИД зоната. Гневен текст със същото съдържание е изпратено и до Постоянната комисия по здравеопазване към Народното събрание.
Основание за протеста на лаборантите е решението на ръководството на ДКЦ в лицето на управителя д-р Ангелова сумата от 1000лв. за работа на първа линия да бъде облагана. Авторите настояват за съдействие от министъра по този актуален въпрос .
„След стартиране на КОВИД зоната от 25.11.2020 година ние бяхме включени в график на две смени без да настъпят някакви административни промени, като застраховки и допълнителни трудови споразумения. Част от медицинските лаборанти работихме сами и обслужвахме двойно повече пациенти от екипите лекар, лаборант и технически сътрудник. Качвахме резултатите в националния регистър след края на установеното работно време“, става ясно изложението на проблемите.
Въпреки различните ситуации, в които сме поставени реално за престоя си в КОВИД сектора получаваме 1000 лева и на тази сума ни се начислява данък, негодуват медицинските служители. Така те получавали значително по-малко възнаграждение, което не отговаряло в никакъв случай на положения труд.
Те настояват пред министъра да се преразгледа материалното стимулиране на всеки лаборант съобразно положения му труд, респективно броя извършени изследвания.
Според наши източници в лекарските среди протестът на лаборантите е напълно справедлив, а те на практика са ощетени и лишени от полагащото им се заплащане в рискова и опасна за здравето и живота им зона.
Разговори с д-р Ангелова все пак били водени преди да бъде подготвено писмото до министъра. Управителят обаче не проявил „никакво разбиране на проблема“ , а отговорът бил „няма пари, това е“.

Print Friendly, PDF & Email