24.02.2024

Медицинските специалисти в болницата в Добрич стачкуват за по-високи заплати

От ръководството призовават за разбиране и търпение
С искане за основни месечни заплати от 1500 лв, колкото са договорени в отласловия колективен трудов договор /КТД/, в петък по обяд – от 12 до 13 ч., медицински сестри и специалисти изпълниха пространството пред входа на многопрофилната болница за активно лечение /МБАЛ/ в Добрич за ефективни стачни действия, организирани от Синдиката на бълтарските медицински специалисти. Те продължиха един час и ще се провеждат всеки ден до 21 октомври в различен час. Стачкуващите медицински специалисти издигнаха плакати „Стачка”, „Искаме достойно възнаграждение за нашия труд”.
„Тази предупредителна стачка се извършва за първи път в историята на здравеопазването” – заяви Мая Илиева, председател на синдиката. Тя добави, че до крайни действия се е стигнало, след като четири месеца преговорите на представители на синдаката с директора на болницата не са стигнали до решение. Илиева заяви, че такива протести ще има и в други градове – Благоевград, Пазарджик, Карлово и др. Протестът на медицинските специалисти в Добрич беше подкрепен от техни колеги във Варна, от държавната психиатрична болница „Карвуна”, от Автономната работническа конфедерация.
На протеста отново беше поставено искането за 1500 лв основна месечна заплата Освен медицински сестри, в него участваха акушерки, лаборанти, рехабилитатори, санитари. В момента заплатата на медицинските сестри в добричката болница е 1020 лв, след обявено от ръководството 25-протенцово увеличение през месец август, когато е била 820 лв. „Вие не работите в отделенията в болницата, вие буквално живеете тук с извънредния труд, който полагате. Работи се по 24 часа – първа и нощна смяна, което е незаконно. Това се случва, защото няма кадри в системата. Потърпевши сме не само ние, а най-вече пациентите”, каза още Илиева. Тя добави, че те са първата линия при срещата с пациентите. „Освен това в добричката болница 1/3 от размера на заплатата работодателят дава като допълнителни добавки под различна форма. Това означава, че е плащане с непостоянен характер и в даден момент може да бъде спряно. Друг проблем е, че в болницата се полага прекалено много извънреден труд. Има колеги, които буквално живеят в болницата заради многото поети смени”, заяви Илиева.
„Почти всички медицнски сестри, които работят и поемат дежурства, са над 60-годишна възраст. Въпреки това ходят на работа на 2-3 места, заради ниските възнаграждения. Аз като почти 50-годишна, минавам за млада сестра. Младите са неповече от 5-7 %. Няма интерес към професията точно заради ниското заплащане. Искаме по-високи заплати не само за себе си, а, за да могат да се привлекат кадри, които знаят, че като завършат, ще имат работа с достойно заплащане като стартова заплата” – заяви Галина Събева, медицинска сестра с над 25-годишен стаж, народен представител в предишното Народно събрание. „Отделения в болиниците са се превърнали едва ли не в трудови лагери, защото там не се спазват права” – каза медицинска сестра от болница „Карвуна”, дошла в подкрепа на протеста. Председателят на синдиката в добричката болница Снежана Николова заяви, че сестрите полагат по около 150 часа извънреден труд за месец.
„Ръководството на МБАЛ-Добрич, АД разбира създалата се стачна ситуация и исканията за адекватно остойностяване на медицинския труд с постигането на заложените стойности в отрасловото КТД. Заложеният допълнителен финансов ресурс с увеличението на клиничните пътеки с 25%, своевременно бе насочен за увеличение на основните заплати на всички работещи в МБАЛ-Добрич,АД с 25% от 1 август 2022 г” – се казва в позиция на ръководството на болницата въ в връзка със стартиращите от петък едночасови протестни действия от страна на медицинските специалисти в лечебното заведение. „Достигнатата средна брутна заплата за лекар е 3400 лв., за медицински специалист 2300 лв., за специализант 2700 лв. и за санитар 1100 лв. Независимо от това, Синдикатът на българските медицнски специалисти настоява за ново допълнително увеличение на заплатите. Това би довело до трайна и необратима финансова нестабилност, във всяка една болница, както и в МБАЛ-Добрич,АД в условията на финансирането към настоящия момент и актуалния инфлационен процент. Предстои разглеждане и подписване на Националния рамков договол 2022-2024 в следващите 2 месеца, като при актуализация на клиничните пътеки това би довело до своевременно ново увеличение на заплатите. Ръководството на МБАЛ-Добрич,АД призовава към проява на разум в така провокираната ситуация” – се призовава още в позицията. ДТ

Print Friendly, PDF & Email