15.06.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

МБАЛ-Каварна, получи дарение техника

Многопрофилната болница за активно лечение в Каварна получи дарение техника от Австрия. То е осъществено след преговори между кмета на Каварна – Елена Балтаджиева, председателя на ОбС – инж. Йордан Стоянов и болница във Виена, с любезното посредничество на добричлията Юрий Чарийски, който от години живее зад граница.
Дарението е осъществено от Юрий Чарийски – добричлия, който от години живее в чужбина, с личните му контакти във Виена и чрез трима дарители – „Гепа Мед“, д-р Кондрад Ридел – собственик на Диагностичен център Urania Виена, и Университетска болница „Кеплер“ в град Линц.
МБАЛ-Каварна, получи два ехографа, уред за рехабилитация, хидромасажно водно легло с компютър за водни масажи, електронни компютърни моторни шини за следоперационно лечение и раздвижване на стави при рехабилитация, зеус ергометри, холдери за 24-часово следене на кръвно налягане.
Благодарствени думи към дарителя Чарийски и транспортната фирма от магазина на Х –ти квартал на Виена отправиха кметът на общината, председателят на ОбС и управителят на болницата д-р Християн Зафиров.
Юрий Чарийски допълни, че с това дарение изказва надеждата си каварненската болница да я има години напред.
Припомняме, че преди година Юрий Чарийски, заедно с посланика ни в Швейцария – Ради Найденов, организира друго дарение за МБАЛ-Каварна. Тогава болницата получи специални болнични легла с електрическо регулиране, шкафчета и консумативи. Медицинската техника, оборудване и консумативи бяха докарани от швейцарски болници с помощта на „Малтийския орден“.
„Правя всичко това за благото на Каварна, за да просъществува болницата. Тук се лекуват много малки деца и възрастни хора. Леглата, които днес пристигнаха, са автоматични, свалящи се за позициониране и комфорт на пациента. Такива добри каузи трябва да се случват, за да заработи болницата по-ефективно. Благодаря на кмета на община Каварна Елена Балтаджиева за съдействието и пътните разходи от Швейцария до Каварна“, заяви тогава Юрий Чарийски.
Чарийски е добричлия, който от години живее и работи в Австрия. Той е фотограф. Автор е на проекшти за северното Черноморие.

Print Friendly, PDF & Email