24.07.2024

Мая Димитрова: „Решението да не подкрепим ГЕРБ-СДС за правителство с първия мандат е окончателно”

„Какво ще прави това конституционно мнозинство, поискано от Христо Иванов“, попита народният представител от коалиция „БСП за България”
„За нас връщане назад няма. Решението ни (да не подкрепим кабинет с първия мандат на ГЕРБ) е окончателно”, каза вчера народният представител от коалиция „БСП за България” от Добричкия регион Мая Димитрова в кулоарите на Народното събрание. „Решението да прекратим участието си в преговори с ГЕРБ-СДС за създаване на правителство е взето от Изпълнителното бюро на БСП, от ръководството на парламентарната група „БСП за България”. Връщане назад за преговори няма. Причините са лесно обясними Оказа се, че при срещите си с различни парламентарни групи представителите на ГЕРБ-СДС казват различни неща”, обясни тя.
По повод призива на съпредседателя на „Демократична България” Христо Иванов за формиране на конституционно мнозинство в Парламента, Димитрова заяви: „Не е ясно за какво ще се търси конституционно мнозинство. Какво ще направи това мнозинство? Какво цели? На този етап не можем да дадем отговор дали ще се включим в такова мнозинство при неяснотите, които са в момента.”
За скандалите по върховете на прокуратурата, депутатът от БСП обясни, че няма как да го опише. „Това, което се случва в държавата, не само, че е прецедент, то е и грозно – във време, в което държавата няма бюджет, общините са пред финансово колапс по тази причина, ние говорим за конституционно мнозинство. Освен това, зам.-главният прокурор да подава сигнали срещу главния прокурор, това е не само хаос, то е и … не мога да го опиша с думи.Нямам обяснение, но се надявам институциите да си свършат работата”, каза още Димитрова. „Ние – от коалиция „БСП за България”, говорим за смяна на главния прокурор, но в контекста на цялостна съдебна реформа. Съдебна реформа, която да промени действително работата. Висшият съдебен съвет е с изтекъл мандат. В тази връзка трябва определено да се „пипне” Законът за наказателно-процесуалния кодекс, законите, свързани с противодействодействието на корупцията. Но не трябва да се работи на парче, а цялостно, за да не се окаже, че това , което правим като промени в законодателството, е недоносче или на парче. Всичко трябва да бъде много добре огледано – дали не са противоконституционни”, обясни народният представител. „Задължително трябва да има контрол върху дейността на главния прокурор, той не бива да бъде недосегаем. В правната комисия на Парламента започваме от днес да разглеждаме предложените от различните парламентарни групи и Министерския съвет законопроекти – за промени в наказателно-процесуалния кодекс, в съдебната власт”, допълни Димитрова.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email