07.12.2023

Мая Димитрова: Коалиция „БСП за България” ще подкрепи при гласуването днес внесения вот на недоверие срещу правителството заради сектор „Енергетика”

Правителството не защитава българския национален интерес, добави тя
„Парламентарната група на коалиция „БСП за България” ще подкрепи при гласуването днес внесения вот на недоверие срещу правителството заради сектор „Енергетика”, каза вчера специално за ДТ след приключване на дебатите в Парламента народният представител от от БСП от Добричка област Мая Димитрова. „Многократно сме изразявали причините, поради които искаме вот на недоверие. Основната причина е политиката на правителството в сектор „Енергетика”. С всички свои действия и решения това правителство загробва българската енергетика и обрича българския народ на по-високи цени на тока и дори на това хората да са в невъзможност да плащат сметките за еленергия. Закриването на енергийния комплекс „Марица” оставя миньори и енергетици без работа”, добави Димитрова. „Важно е да се отбележи, че вчера народните представители от ГЕРБ и ДПС, които подкрепят правителството, нямаха изказвания по време на дебатите. Това говори ясно, че те, или се срамуват, или се притесняват от решенията на това правителство. Но пък заявяват, че няма да подкрепят вота на недоверие и ще защитят правителството”, посочи народният представител. „Със свое решение от сряда Мнистерският съвет „зачеркна” АЕЦ „Белене”, докато Франция се готви да изгражда 14 АЕЦ-а, тук – в България, искаме да закрием въглищните мощности, докато в Германия отварят своите за предстоящата зима, което означава, че тези държави мислят на народа си, а българското правителсто не мисли за българския национален интерес”, каза още Димитрова.
„Лицемерно е поведението на правителството към енергетиците и миньорите, които протестират на магистралите на България повече от 10 дни. Обявен е и общонационален протест, предстоят вероятно и ефективни стачни действия. Управляващите – „Продължаваме промяна” и „Демократична България”, и подкрепящите ги ГЕРБ и ДПС искат доверие на предстоящите на 29 октомври местни избори, а с действията си показват, че те не защитават по никакъв начин българския национален интерес”, коментира Димитрова. ДТ
Още по темата на стр. 6

Print Friendly, PDF & Email