22.07.2024

Мария Габриел предложи експертно и работещо правителство за една година

„Първата сила за разговор, която ще поканим е БСП, с нея имаме най-големи различия, но ми се иска да работим за бъдещето на България“, каза още кандидатът за министър председател на ГЕРБ-СДС

„Търсих отговори на това има ли нужда България от редовно и работещо правителство, отговорът е да, успяхме ли с всички ПГ да идентифицираме общи приоритети. Отговорът е да. Въпросът е в какъв формат. Приех номинацията, защото познавам работата на европейските институции. Положих всичко с ясна цел и идея по време на срещите ми с останалите ПГ. Приоритетът е България. Утре (днес, бел. ред.) ще предложа разговорите да продължат с цел съставяне на експертно за една година на основа на приоритети работещо правителство“. Това заяви на брифинг кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел.

„Първата сила за разговор, която ще поканим е БСП, с нея имаме най-големи различия, но ми се иска да работим за бъдещето на България“, каза още тя.

По думите на Габриел ще бъдат проведени разговори с всички партии, освен с „Възраждане“.

Когато Христо Иванов, Кирил Петков, Атанас Атанасов и др. искат оставката на Иван Гешев, това не е политически въпрос и не е вмешателство, а когато Габриел внесе, че ще е добре в България да се направи реформа с всичките закони, които ги наричаме „Крумови“, заради Крум Зарков, се пита дали има вмешателство, заяви от своя страна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Аз не познавам тези хора, не съм говорил с тях и с детектор бих застанал пред вас. Нищо по-различно не сме казали от другите политически партии, коментира Борисов. Той добави, че разговорите с БСП, ДПС и ИТН ще са публични. До този момент не сме говорили с друга партия, защото вложихме всичко да се получи с ПП-ДБ, но получихме шикалкавения всеки ден. Ама хайде вторник вечер, ама днес е неделя, ние работим, утре (днес, бел. ред.) ние в 15 ч. трябва да знаем има ли шанс да се направи правителство или вкарваме в катастрофата България. Има ли някой от вас, който да счита че тези две години служебни правителства са успешни за България, ако има такъв да си вдигне ръката, няма такъв. На 10 юни държавата няма да може да плаща и пенсии, ако няма бюджет. Утре госпожа Нинова, господин Карадайъ и господин Трифонов трябва да ни отговорят кой вариант да предприеме госпожа Габриел. Няма коалиции, с две от тези партии Кирил Петков е бил коалиционен партньор – с БСП и с ИТН. Тук ще търсим отговорността на всички“, подчерта Борисов.

„Подло колегите от ПП-ДБ ме натиснаха за Пловдивския панаир. Ще предложим дали общинският съвет в Пловдив, дали паметниците на културата, комисията, изрично ако трябва закон да се приеме, че там единствено може да се строи и то ако бъде отдадено безвъзмездно право на строеж на пловдивска опера или на православна катедрала, така да бъде записано, ако искат и нищо да не бъде записано, но къщичка за птички да не може да се построи на територията на Пловдивския панаир. И да ми дадат вариант как тази дупка, този „цирей“ в морската ни столица да не стои в този му вид“, каза Борисов.

В понеделник държавният глава Румен Радев ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС.

Print Friendly, PDF & Email