07.12.2023

Любомир Христов: Летният театър ще заеме централно място в културния календар на Шумен

Летният тетатър разполага с 900 седящи места Тоалетните за посетители „Детски кът“ влязо от входа Зад сцената Обновените съблекални и гримьорни под сцената Помещение, вдясно от централния вход, предвидено за сладкарница. Предстои търг за отдаване под наем Помещение под сладкарницата
Предполагам ще има критики, ще се намерят хора, които ще кажат защо плочките са такива, защо цветът на стената е жълт, а не бял, но всичко това ще остане в миналото, защото важното е това, което е съградено, което е действително и ще остане за поколенията. Вярвам, че това място ще стане привлекателно за шуменци и ще заема централно място в културния календар на нашия град.
Това каза днес кметът на Шумен Любомир Христов на пресконференция в залата на ремонтирания Летен театър в града. Съоръжението от днес официално е открито след близо 30 години разруха.
Освен двата концерта на ансамбъл „Българе“ днес и утре, заявки за ползване на Летния театър вече са отправили политически партии за предизборни мероприятия, каза кметът. Също така на 6-ти октомври там ще има и безплатен концерт на Градския духов оркестър.
Предстои обявяване на търг за отдаване под наем на сладкарницата вдясно от входа, на залата под нея и на още едно помещение.
Христов разказа за трудностите, които е срещнало общинското ръководство при осъществяването на проекта и за риска той да се провали.
„Още в началото на проекта имаше изключително много трудности, а количествено-стойностната сметка беше правена преди 7 години. Министерското постановление, което ни позволи да актуализираме цените се забави с 2 години и това също доведе до изместване на сроковете малко назад във времето, като дори имаше опасение, че строителите ще се откажат от договора“, обясни Христов.
Наложило се е сградата за тоалетните помещения за посетителите да се събори и да се построи наново заради компрометирана плоча. Прилежащото пространство също не е било част от проекта и това също е довело до оскъпяване и нуждата от допълнително общинско съфинансиране в размер на 250 хил. лв.
В крайна сметка ремонтът на Летният театър е излязъл 2,7 млн. лв., от които 1,2 млн. лв. от местния бюджет и заем, а останалите от ОП „Региони в растеж“ на ЕС.

Print Friendly, PDF & Email