27.09.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Любовта и еднополовите двойки – в книжка за деца от 3 до 6 години

Целта на „Мравин и планетата Гора“ е да разбива стереотипи

Нова детска книга, която ще даде началото на цяла поредица, със сигурност ще предизвика полемика.
„Мравин и планетата Гора“ е предназначена за деца от 3 до 6 години, чиято цел е в 36 страници да разбива стереотипи. Тя проследява историята на една мравка, покрай която малчуганите ще се запознаят с еднополово семейство – Мис Бръмба и Госпожица Бътърфлай.
Накратко историята, която е анонсирана от издателите от „Колибри“:
Малката мравка Мравин е загубил мравуняка, който довчера е бил негов дом. Докато тъгува в гората и не знае какво да прави, той среща горския куриер Мис Бръмба и нейната партньорка по живот – Госпожица Бътърфлай. Приключението им започва с една боровинка, която да засити глада на осиротялата мравка, и продължава в търсене на нов дом, в който той да е обичан и щастлив. По пътя си ще срещнат различни горски обитатели, всеки със своите странности и различия. „Мравин и планетата Гора“ отнася малки и големи в свят, в който най-важно е да бъдем заедно и да се обичаме, въпреки че сме различни.
Авторът на книжката е под псевдоним Великан Василева.
Сред героите има два мъжки черни лебеда, които живеят заедно, защото се обичат. Площад „Славейков“ вадят и цитат от детското четиво:

  • Господиновците лебеди заедно ли живеят? – полюбопитства Мравин.
  • Казва се господата, а не господиновците. И да, живеят заедно, защото се обичат – каза Флай, погледна Бръмба и изпърха с крила.
  • И вие ли ли се обичате, защото живеете заедно?
  • Да, обичаме се и не искаме една без друга, затова сме една с друга, каза Бръмба и прегърна Бътърфлай с едното си крило.
    Царицата мравка пък се отнасяла зле с поданиците си, но накрая намира любов, дом и семейство при госпожиците Бътърфлай и Бръмба.
    Книжката е подкрепена от Фондация „Сингъл Степ“ и Асоциация „Родители“.
    dnes.bg
Print Friendly, PDF & Email