07.12.2023

Лошо време отлага нападението по суша,въздух и вода на Израел в Ивицата Газа

Подготвителният етап, който включва и вече оповестената мобилизация на близо 300 000 военнослужещи от запаса, е към края си

В изявление на израелските сили за отбрана се посочва, че се планира нападение по суша, въздух и вода, но без да се съобщават подробности.

Премиерът Бенямин Нетаняху посети пехотни части на армията, разположени по границата с Ивицата Газа и заяви, че следващият етап на военната операция наближава.

По информация на „Ню Йорк таймс“ Израел е отложил сухопътното си настъпление поради неблагоприятни метеорологични условия.

Над 1300 души бяха убити преди седмица, след като бойци на радикалното палестинско движени „Хамас“ проникнаха в Израел, за да атакуват цивилни и войници. Повече от 2200 палестинци са убити в Газа при ответните въздушни удари.

Израелската армия заяви, че се подготвя за „интегрирана и координирана атака по въздух, море и суша“ срещу Ивицата Газа. Подготвителният етап, който включва и вече оповестената мобилизация на близо 300 000 военнослужещи от запаса, е към края си, се казва още в изявлението.

Палестинското министерство на здравеопазването съобщи, че около 300 палестинци са били убити в ивицата Газа през последните 24 часа. Според информацията, загиналите са предимно деца и жени. Други 800 души са били ранени.

По-рано Израел нареди на 1 100 000 цивилни, които в момента се намират в северната част на Ивицата Газа, да се преместят на юг, преди армията да започне сухопътна операция срещу „Хамас“.

Хиляди се опитват да избягат от района с автомобили или пеша. Потвърдена беше информацията, че жени и малки деца са били убити при удар срещу цивилен конвой. Световната здравна организация осъди заповедта за евакуация и обяви принуждаването на болнични пациенти да се преместят за „смъртна присъда“. ООН също призова Израел да отмени заповедта, като предупреди, че тя ще доведе до хуманитарна катастрофа.

Междувременно ръководителят на „Хамас“ Исмаил Хания и иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан се срещнаха късно снощи в Катар. Двамата „са се споразумели да продължат сътрудничеството“ за постигане на целта на радикалната групировка, се казва в изявление на движението.

Русия поиска от Съвета за сигурност на ООН да гласува днес проекторезолюцията за конфликта между Израел и „Хамас“. Документът призовава за хуманитарно прекратяване на огъня и осъжда насилието срещу цивилни, както и всички прояви на тероризъм. Отправени са и призиви за освобождаване на заложниците, за достъп на хуманитарна помощ и за безопасна евакуация на нуждаещите се мирни граждани.

Print Friendly, PDF & Email