27.11.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Лорер: Във Варненското езеро потънаха 435 милиона лева

Във Варненското езеро потънаха 435 милиона лева. Това заяви водачът на варненската листа на ПП Даниел Лорер. И уточни, че парите са похарчени за удълбочаване на езерото и каналаот ГЕРБ.
„Това е историята с дълбачките, която е проста и изглежда подобна на други, които разкрихме миналото лято, когато бяхме в служебното правителство. Огромна сума държавни средства се заделят за някаква задача – тук става въпрос за удълбочаване на Варненското езеро и канал. Не е лоша идея по принцип. Заделят се 435 млн., които се дават на държавно дружество – фирма ТСВ ЕАД (Транспортно строителство и възстановяване), подобно на ДКК с язовирите, само че тук фирмата е към Министерство на транспорта. Подобно е и на милиардите в АПИ за изграждане на магистралите. ТСВ не може да изпълнява такава дейност, каквато ѝ е възложена – няма машини и специалисти, както АПИ не могат да изпълнят магистралите“, каза Лорер, предаде актуално.ком.
„По вече познатия модел инхаус тези пари се преразпределят към подизпълнители. Там се губи следата, защото няма обществени поръчки“, обясни той. „Нашият канал няма да може да бъде удълбочен. По принцип идеята е добра, но в изпълнението е заровен проблемът“.
Областният управител на Варна от ПП Благомир Коцев заяви, че „всяка една идея при предното правителство е била опорочавана“. „Голяма част от парите се губят, не знаем къде са те и дали това удълбочаване е ефективно. Важно е да успеем да установим докъде е стигнала тази процедура, дали може да бъде довършена. Не знаем дали е подкопан Аспаруховият мост, има голяма непрозрачност, искаме да опитаме да осветлим въпроса“, добави той.
Коцев каза, че документацията не е в областната администрация. Има редица дела в съда и такава информация трябва да бъде предоставена от държавата, но до момента има няколко отказа за предоставянето ѝ.
Лорер добави: „За нас е важно промяната във Варна и в България да продължи. Българският народ не иска повече непрозрачна политика. Можеше да се караме в четворната коалиция, но работехме за всички граждани. Девизът ни сега е да си продължим работата“.

Print Friendly, PDF & Email