09.12.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Ловци се жалват, че сушата е прогонила пернатия дивеч

Голямата суша и липсата на вода са основните причини да няма голяма слука при лова на дребен дивеч, жалват се ловци в Добричко след началото на сезона за дребен дивеч. „Ловуват се основно гургулици и пъдпъдъци. Проблемът е навсякъде, където има суша. По нивите има жълти полета от изсъхнали растения, няма сянка, където пернатите могат да се скрият” – каза Илия Михайлов, председател на Управителния съвет на сдружение „Ловно-рибарско дружество”-Добрич.
От сдружението закупуват фураж, сол, люцерна, които се разнасят по всички дружинки, за да се подхранва дивеча. „Това една от нашите основни задачи – за да има дивеч, трябва да има подхранване и разселване” – добави Михайлов. Всяка година в Добричка област се разселват по около 1300 яребици и фазани, като това вече дава резултат и популацията им се увеличава. Миналата и тази година са разселени и 160 зайци. „Основен показател при избора за разселване са дружинките, които имат отстреляни най-много хищници. Разчитаме, че поне 50-60 % от зайците ще оцелеят” – обяснява Михайлов.
След африканска чума у нас, вече е започнало възстановяването на популацията на дивата свиня в региона, но при половината от дружините няма подходящи местообитания за дива свиня -.няма гори.
Михайлов призна, че от много села, както и от Добрич, получават сигнали за лисици в населени места, които необезпокоявано се разхождат из дворовете. Причината, според ловците, е липсата на храна за този вид хищник в полетата. По-рано в тях е имало много мишки. „Има много оплаквания за нашествието на лисиците. Някои се сърдят, че не предприемаме мерки, но по закон ловците нямат право да стрелят по-близо от 200 метра до населено място”, посочва причината Михайлов.
„Последните 2-3 години са организирани хайки за вреден дивеч на територията на община Добричка, със съдействието на общината и Държавното горско стопанство. Хищници – чакали и лисици, са най-големият враг на дивеча”, отбеляза той. ДТ

Print Friendly, PDF & Email