23.07.2024

Ловци в Добричко: Бракониери и замеделци превзеха ловните полета

Разселват се зайци, яребици, фазани
„Бракониери и замеделци превзеха ловните полета”, алармира председателят на Управителния съвет на сдружение „Ловно-рибарско дружество – Добрич” Илия Михайлов.”Бракониерството набира все по-голяма скорост. То е постоянно – и по тъмно, и по светло. Особено „активни” са охранителите на нивите, които са там и през деня и през нощта, знаят пътеките на животните. Със собствени сили не можем да се справим. Необходим е постоянен контрол, но и с участието на полицията и други служби”, добавя той. „Засетите площи буквално стигат до полезащитните пояси. Вече няма път между нивата и пояса. А след това земеделците ни се сърдят, че при лов минаваме през нивите им. Просто няма откъде да се мине”, обяснява Михайлов.
В ловните полета в Добричко се стреля основно фазани, яребици, диви прасета. Те обаче нямаляват заради африканската чума по свинете. „Тази зима нашите дружинки, които са 33, отстреляха 9 диви прасета, през миналата година са били 20”, обяснява Михайлов. Заекът е изчезнал в горите в Добричко. „Издал съм разпореждане да не се стреля по заек, което продължава вече няколко години.От две години разселваме зайци. Вече сме разселили 160, тази година ще разселим още 80”, каза Михайлов. Причината за изчезването на заека е употребата на препарати и торове в селското стопанство, казват ловци. Около 8 елена са предизвикателство за стрелците в Добричко, извън тези в ловните стопанства. В добричкото сдружение няма риболовци. „Нямаме водоем. Язорива в село Минково, който стопанисвахме и организирахме излети за деца и родители, община Добричка го даде на концесия”, добави Михайлов.
„Около 100 са кандидатите за ловци. Има голям голям интерес. Даже някои младежи взема ловен билет преди да положат шофьорски изпит”, каза още Михайлов.
Около 40 ловци от Добричко ще участват на националния ловен събор на Съюза на ловците и риболовците. „На събора се очакват около 15 000 души. Това обяснява защо казват, че ловът е магия. Освен това, за участие в програмата е поканен и професионалният фолклорен ансамбъл „Добруджа”, добави Михайлов. Той не пропуска да отбележи и ловните вечеринки, които са патент на сдружението. Досега са проведени 78. На последната е въведена и нова категория за награда – за ловна дружина за поддържане и строителство на ловните бази. Първият отличен е ловната дружинка в село Житница, която реновира ловния дом в центъра на селото.
Михайлов отбеляза, че откакто е председател на „ЛРД – Добрич” на територията на сдружението няма нито един нещастен случай, за разлика от другите райони на страната. Всички са обучени, че пушката се зарежда, когато ловецът е на позиция и се стреля само по ясно видима цел, заяви Илия Михайлов. Инциденти не са допуснати и в домашни условия, защото оръжията задължително се съхраняват в метална каса, а кварталните полицаи регулярно проверяват дали тя е заключена. ДТ
Още по темата – на стр. 2

Print Friendly, PDF & Email